Een sofa staat op de compleet uitgedroogde bodem van het Almadenreservoir in San Jose, Californië.
AP Een sofa staat op de compleet uitgedroogde bodem van het Almadenreservoir in San Jose, Californië.

Californië maakt ergste droogte in 1.200 jaar mee

De aanhoudende droogte in de Amerikaanse staat Californië is de ergste in maar liefst 1.200 jaar. Dat blijkt uit een recente studie.

Wetenschappers van het Woods Hole Oceanographic Institute en de universiteit van Minnesota reconstrueerden de geschiedenis van de temperatuur en de neerslag in Californië tot in het jaar 800 na Christus aan de hand van boomringen. In die hele periode vonden de onderzoekers 66 droge periodes terug, die drie tot negen jaar duurden.

In de volledige onderzochte periode van 1.200 jaar waren er maar drie droogtes die min of meer te vergelijken waren met de huidige droogte, maar geen enkele daarvan was zo ernstig als die waar Californië al sinds 2012 onder gebukt gaat.

Uit de studie blijkt ook dat 2014 het allerdroogste jaar van de voorbije 1.200 jaar was. Nooit eerder viel er zo weinig neerslag dan nu.

Volgens de studie is de huidige droogte het resultaat van de combinatie van bovengemiddeld weinig neerslag en recordtemperaturen. De afgelopen week is het wel behoorlijk nat geweest in Californië, met dank aan verscheidene stormen, maar er zal nog veel meer neerslag nodig zijn om de droogte tegen te gaan. Bovendien zorgt de neerslag in combinatie met de uitgedroogde grond voor overstromingen.

Maar liefst 55 procent van de staat Californië blijft "uitzonderlijk droog", het ergste niveau op de U.S. Drought Monitor. In 100 procent van Californië is het ten minste "gemiddeld droog", aldus de monitor.

Lees meer