Premier Justin Trudeau van Canada heeft dinsdag een wetsvoorstel ingediend om transgenders te beschermen tegen discriminatie.
ANP (Photoshop) Premier Justin Trudeau van Canada heeft dinsdag een wetsvoorstel ingediend om transgenders te beschermen tegen discriminatie.

Canada verbiedt bij wet discriminatie transgenders

De Canadese regering heeft een wetsvoorstel ingediend om transgenders te beschermen tegen discriminatie. Premier Justin Trudeau zei dat alle Canadezen het recht hebben een leven te leiden zonder stigmatisering en vervolging.

Met het wetsvoorstel wil de regering een bestaande wet uitbreiden, om op die manier ook discriminatie op basis van genderidentiteit te verbieden.

Naast de uitbreiding van het discriminatieverbod kan genderidentiteit voortaan ook aanleiding zijn voor een zogenoemde haatmisdaad. Als een misdaad wordt gepleegd vanwege iemands genderidentiteit, moet een rechter dat voortaan als verzwarende omstandigheid meewegen.

Meerderheid
Aangezien de regeringspartij de meerderheid heeft in het parlement, zal het wetsvoorstel vrijwel zeker worden aangenomen. Het wetsvoorstel staat in schril contrast met de situatie bij Canada's zuiderbuur. In diverse staten van de Verenigde Staten verzetten conservatieven zich tegen beschermende maatregelen voor transgenders. In North Carolina hebben de Republikeinen een wet aangenomen die transgenders verplicht het toilet te gebruiken dan aansluit bij het geslacht op hun geboortecertificaat.

Lees meer