Carles Puigdemont in Brussel.
BELGA Carles Puigdemont in Brussel.

Canada weigert Puigdemont opnieuw inreisvisum

De Canadese regering heeft de Catalaanse ex-president in ballingschap, Carles Puigdemont, opnieuw de toegang tot het land geweigerd. Puigdemont was door een organisatie in Quebec uitgenodigd, maar kreeg van de autoriteiten geen elektronische Reistoestemming (eTA). Dat meldt een Canadese advocaat die hem vertegenwoordigt.

De Société Saint-Jean-Baptiste (SSJB), die zich inzet voor de promotie van de Franse taal en cultuur en voor de onafhankelijkheid van Quebec, had de Catalaan in de lente al eens uitgenodigd, maar ook toen kreeg Puigdemont nul op het rekest.

De advocaat van de Catalaanse voorman wil in de loop van de komende dagen een verzoek indienen bij het Canadese Hooggerechtshof om de beslissing van Ottawa aan te vechten. Indien dat verzoek wordt aanvaard, kan er "wellicht" in de "lente van 2020" een hoorzitting komen over de grond van de zaak, luidt het.

De premier van Quebec, François Legault, zei inmiddels "met stomheid geslagen" te zijn over het besluit van de Canadese federale overheid. "Ik wil graag dat de Canadese regering ons uitlegt waarom zij weigert dit visum te geven", zei hij tijdens een persconferentie in Quebec.

Ballingschap

Puigdemont leeft sinds de poging tot afscheiding van Catalonië in 2017 in ons land in ballingschap. Er loopt tegen hem een internationaal aanhoudingsbevel dat door het Spaanse Hooggerechtshof werd uitgevaardigd. 

Gisteren werd bekend dat de Brusselse raadskamer zich op 16 december zal uitspreken over het Europees aanhoudingsbevel dat het Spaanse gerecht heeft uitgevaardigd tegen de ex-minister-president van Catalonië. De Spaanse regering lijkt ondertussen zijn geduld in de zaak te verliezen en waarschuwt ons land voor diplomatieke gevolgen als Puigdemont niet wordt uitgeleverd.

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gerry Cle

    Het was ongelooflijk dom om op basis van een referendum, waarvan heel de wereld gezien heeft dat het niet correct is verlopen (oproep om niet te stemmen, geweld van de politie, inbeslagname van kiesboxen, enz.) de onafhankelijkheid uit te roepen. Laat Puigdemont in Spanje maar uitleggen waarom hij zo gehandeld heeft.

  • rob jamers

    Ongeloofelijk...uitleveren nu!!! Mooi voorbeeld van deze regering ?! Dankzij de nva zijn de wetten niet t zelfde voor iedereen

Lees meer