Aung San Suu Kyi, laureaat van de Nobelprijs voor de Vrede, kreeg in 2007 het Canadese ereburgerschap voor haar rol in de democratische verandering in Myanmar.
REUTERS Aung San Suu Kyi, laureaat van de Nobelprijs voor de Vrede, kreeg in 2007 het Canadese ereburgerschap voor haar rol in de democratische verandering in Myanmar.

Canadees parlement trekt ereburgerschap Aung San Suu Kyi in

Het Canadese parlement heeft unaniem gestemd voor de intrekking van het ereburgerschap van Aung San Suu Kyi, de Myanmarese de facto regeringsleider. Het parlement heeft ook opnieuw de steun uitgedrukt voor een motie die vorige week is aangenomen, en die het geweld tegen de Rohingya-minderheid in Myanmar als "een daad van genocide" erkent.

Suu Kyi, laureaat van de Nobelprijs voor de Vrede, kreeg in 2007 het Canadese ereburgerschap voor haar rol in de democratische verandering in Myanmar. Dat ze de gewelddadige onderdrukking van de Rohingya-moslimminderheid in Myanmar door de veiligheidsdiensten niet veroordeelt, kwam haar echter op wereldwijde kritiek te staan.

In Canada riepen steeds meer stemmen de regering van premier Justin Trudeau op om haar de eretitel opnieuw af te pakken, een titel die ook aan persoonlijkheden zoals Nelson Mandela, de Dalai Lama en Malala Yousafzai was uitgereikt.

"Onze regering steunde deze motie als reactie op haar blijvend verzuim om zich uit te spreken tegen de genocide van de Rohingya, een misdaad die gepleegd wordt door het leger waarmee ze de macht deelt", aldus woordvoerder Adam Austen van de minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland. 

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • jos robben

    Aung San Suu Kyi hoeft zich nergens voor te verontschuldigen. Rohingya zijn een agressieve moslim bende die de lokale bevolking criminaliseren

  • Marc Van der Vloedt

    De Nobelprijs der intrekking van ereburgerschap en reeds uitgedeelde prijzen gaat (voor het eerst) naar...Canadees parlement !

Lees meer