2 De Canadese premier Justin Trudeau geeft voor het eerst sinds de verkiezingen een persconferentie.
REUTERS De Canadese premier Justin Trudeau geeft voor het eerst sinds de verkiezingen een persconferentie.

Canadese premier Trudeau sluit coalitieregering uit

De Canadese premier Justin Trudeau sloot vandaag uit dat hij een coalitieregering zal vormen. De Liberale Partij van Trudeau won maandag de verkiezingen, maar scoorde minder goed dan vorige keer en verloor zijn absolute meerderheid. 

"Ik kan jullie zeggen dat het niet tot onze plannen behoort om enige vorm van coalitie sluiten, formeel of informeel", verklaarde Trudeau op zijn eerste persconferentie sinds de verkiezingen. Hij beloofde tegelijk samen te werken met de oppositie en parlementaire steun te zoeken voor zijn minderheidsregering.

De prioriteiten van zijn kabinet, dat volgens Trudeau op 20 november wordt ingezworen, draaien enerzijds rond het nemen van maatregelen tegen de klimaatverandering en anderzijds rond de kosten voor het levensonderhoud, luidt het. Daarnaast is de premier naar eigen zeggen ook van plan om door te gaan met de omstreden uitbreiding van de oliepijpleiding Trans Mountain, ondanks tegenkanting van de oppositie.

Schandalen en misstappen

In 2015 kwam Trudeau aan de macht met een absolute meerderheid. Afgelopen maandag bleek dat de Liberalen het in het parlement voortaan moeten stellen met 157 zetels in plaats van de tot dan 177. Daarmee kwam de partij 13 zetels tekort voor een absolute meerderheid. De 47-jarige Trudeau was aanvankelijk erg populair maar zijn positie verzwakte als gevolg van een reeks schandalen en enkele persoonlijke en politieke misstappen.

2 Justin Trudeau op weg naar zijn eerste persconferentie sinds de verkiezingen.
REUTERS Justin Trudeau op weg naar zijn eerste persconferentie sinds de verkiezingen.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Peter Janssen

    Trudeau heeft geen meerderheid meer dus heeft hij niks uit te sluiten of gaat hij als verliezer ook dictatoriaal de lakens uitdelen zoals nva en de ploeg verliezers in vlaanderen?

Lees meer