2 Catalaanse separatisten
Photo News Catalaanse separatisten

Catalaanse separatisten riskeren tot 25 jaar cel voor rebellie en ongehoorzaamheid

Het proces voor het Spaanse Hooggerechtshof in Madrid tegen twaalf Catalaanse onafhankelijkheidsleiders start dinsdag. De separatisten riskeren celstraffen tot 25 jaar voor hun rol in de poging tot afscheiding van Catalonië na het onafhankelijkheidsreferendum van oktober 2017. Ze worden aangeklaagd voor rebellie, verduistering van overheidsgeld en ongehoorzaamheid.

Even het geheugen opfrissen. Op 1 oktober 2017 hield Catalonië een -volgens de Spaanse grondwet onwettig- referendum over onafhankelijkheid. Op 27 oktober riep de Catalaanse regionale regering eenzijdig de onafhankelijke Catalaanse Republiek uit, waarna het landsbestuur in Madrid via artikel 155 van de grondwet tijdelijk de autonomie opschortte.

Carles Puigdemont, verkozen president van de regionale regering, werd samen met zijn regeringsleden uit zijn ambt gezet door Madrid, dat het bestuur in Catalonië overnam. Puigdemont vluchtte daarop met enkele van zijn ministers naar België.

“Belangrijkste rechtszaak in een democratie" 

Het proces zal ongeveer drie maanden duren, daarna is het nog weken wachten op een uitspraak. Die komt er hoogstwaarschijnlijk pas na de regionale verkiezingen van 26 mei. De zittingen vinden plaats van dinsdag tot donderdag, van 10 tot 18 uur. "Dit is de belangrijkste rechtszaak die we ooit hebben gehad in een democratie", zei Carlos Lesmes, voorzitter van het Hooggerechtshof, vrijdag tegen de internationale pers. 

(Lees verder onder de foto)

2
Photo News

Voor de Catalaanse separatisten is dit niet het proces van het jaar, maar wel de schertsvertoning van het jaar. Zij benadrukken dat er geen geweld gebruikt is en dat het om vreedzame acties ging, waardoor er van rebellie geen sprake kan zijn. Ook stellen ze de lange periode van voorhechtenis aan de kaak. Sommige separatisten zitten al meer dan een jaar in de cel. "Dit is een proces tegen de democratie en tegen het recht op zelfbeschikking", aldus de huidige Catalaanse leider, Quim Torra. De onafhankelijkheidsbewegingen plannen alvast een manifestatie in Barcelona op zaterdag 16 februari en een bijeenkomst in Madrid op zaterdag 16 maart.

Ballingschap 

Dinsdag staan verschillende gewezen ministers uit de regering van Puigdemont terecht. Het gaat om Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Carles Mundó, Meritxell Borrás, Dolors Bassa en Santi Vila. De hoofdbeklaagde is de gewezen viceminister-president, Oriol Junqueras. Hem hangt de zwaarste straf boven het hoofd, namelijk 25 jaar cel. Puigdemont en de separatisten die in ballingschap gingen, staan nu niet terecht.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Dirk Tuymans

    Europa blijft slapen. Ze moeten Spanje op het matje roepen en die leiders straffen. Als dit nog in Europa kan met wat zijn ze dan bezig..! Pure schande.

  • Anne Callebaut

    Dan zullen ze er honderdduizenden Catalanen in den bak moeten steken voor 25 jaar,zal dat daar een lege boel worden.LOL.

Lees meer