Leslie Moonves, de topman van televisienetwerk CBS, is per direct uit zijn functie ontheven. Zijn vertrek volgt op nieuwe onthullingen van het tijdschrift The New Yorker over seksueel wangedrag.
REUTERS Leslie Moonves, de topman van televisienetwerk CBS, is per direct uit zijn functie ontheven. Zijn vertrek volgt op nieuwe onthullingen van het tijdschrift The New Yorker over seksueel wangedrag.

CBS-baas vertrekt alsnog na nieuwe meldingen seksueel wangedrag

Leslie Moonves, de topman van het Amerikaanse televisienetwerk CBS, is per direct uit zijn functie ontheven. Zijn vertrek volgt op nieuwe onthullingen van het tijdschrift The New Yorker over seksueel wangedrag. Eind juli publiceerden media ook al soortgelijke verhalen over Moonves die geldt als een van de machtigste mannen in Hollywood.

In het nieuwste artikel doen nog eens zes vrouwen met naam en toenaam een boekje open over Moonves. Hij zou vrouwen gedwongen hebben tot seks, hen bedreigd hebben zich gewelddadig hebben gedragen. Moonves ontkent dat.

Onafhankelijk onderzoek

Sinds de eerste onthullingen in juli waren CBS en Moonves al in onderhandeling over een afkoopsom die 100 miljoen dollar zou bedragen. CBS maakte zondag bekend dat deze afkoopsom pas wordt uitbetaald als de uitkomsten van het onafhankelijk onderzoek naar de voorvallen er is.

CBS zei ook dat het bedrijf en Moonves 20 miljoen dollar zullen schenken aan organisaties die de #MeToo-beweging steunen, en andere groepen die vechten voor gelijkheid van vrouwen op de werkvloer.

Vete

De zender kondigde meteen ook het einde aan van de gerechtelijke strijd met de familie Redstone, die 80 procent van het kapitaal van CBS controleert. Die strijd kwam voort uit de wens van de familie om CBS met Viacom te fusioneren, een andere mediagroep in het bezit van de familie. Moonves probeerde die fusie tegen te gaan. Het bedrijf National Amusements van de familie Redstone zei de fusie de komende twee jaar niet te zullen nastreven.

De 68-jarige Moonves leidt CBS sinds 2003. Joseph Ianiello, de operationele directeur van CBS sinds 2013, zal inspringen als voorzitter en waarnemend CEO terwijl de raad van bestuur een vervanger voor Moonves zoekt.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer