UNKNOWN

Chávez stuurt bataljons naar Colombiaanse grens

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft zijn leger opdracht gegeven tien bataljons naar de Colombiaanse grens te sturen. Chavez zei dat vandaag in zijn wekelijkse televisie- en radiotoespraak. De president heeft ook zijn diplomatiek personeel teruggetrokken uit de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Ook Ecuador heeft besloten zijn ambassadeur uit Colombia terug te trekken.

Chávez heeft buurland Colombia gewaarschuwd voor oorlog als het Colombiaanse leger de grens met Venezuela oversteekt om rebellen van de FARC te doden. Bij een dergelijke actie in Ecuador kwam gisteren Paul Reyes, die geldt als nummer twee van de marxistische Colombiaanse beweging, om het leven.

"Denk er goed over na"
"President Uribe, denk er lang en goed over na. U kunt beter niet het idee hebben om dit op ons grondgebied te doen, want dat zou een reden voor oorlog zijn", aldus Chávez. Hij noemde de Colombiaanse actie op Ecuadoraans grondgebied ernstig en ongekend.

Bemiddeling in gevaar
Chávez probeert te bemiddelen in het conflict tussen de Colombiaanse regering en de FARC. Door zijn toedoen kwamen woensdag vier gijzelaars van de FARC vrij. Vorige maand liet de FARC al twee gijzelaars gaan. De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Nícolas Maduro zei dat dit humanitaire proces een "zware slag" is toegebracht door de actie van Colombia.

Colombia ontkent
De Colombiaanse regering heeft dan weer met klem ontkend dat ze de territoriale integriteit van Ecuador heeft geschonden. "Colombia handelde volgens het principe van legitieme zelfverdediging", zo staat in een mededeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Bogota. Het ministerie voegde eraan toe dat "de terroristen de gewoonte hebben om moorden te plegen in Colombia en zich vervolgens schuil te houden in de buurlanden".

Bloedbad
De ministers van Veiligheid en Defensie brachten vandaag een bezoek aan de regio. Uit het onderzoek van de Ecuadoriaanse autoriteiten zou alvast blijken dat de Colombianen "een bloedbad" hebben aangericht. Volgens president Rafael Correa werden de lijken in pyjama aangetroffen. Ze werden volgens hem "gebombardeerd en gedood" terwijl ze aan het slapen waren, en niet tijdens "een achtervolging", zoals de Colombiaanse president Alvaro Uribe hem eerder had verteld. (anp/afp/bf/sam/eb)

Lees meer