4 De eiser, Dewayne Johnson, lijdt aan non-hodgkinlymfoom en heeft niet meer lang te leven. De ziekte veroorzaakte verschillende verwondingen op zijn lichaam.
AP De eiser, Dewayne Johnson, lijdt aan non-hodgkinlymfoom en heeft niet meer lang te leven. De ziekte veroorzaakte verschillende verwondingen op zijn lichaam.

Chemiereus Monsanto moet 253 miljoen betalen aan tuinier (46): "Hij kreeg kanker van onkruidverdelger Roundup"

De jury van een rechtbank in San Francisco heeft vrijdag de Amerikaanse agrochemiereus Monsanto veroordeeld tot het betalen van bijna 290 miljoen dollar (253 miljoen euro) aan schadevergoedingen aan de terminaal zieke 46-jarige Amerikaanse tuinier Dewayne Johnson. Volgens de jury liet Monsanto na om te waarschuwen voor het kankerverwekkende effect van de glyfosaathoudende onkruidverdelger Roundup, dat de tuinier jarenlang had gebruikt. Monsanto gaat in hoger beroep. 

De voormalige tuinman en vader van twee kinderen Dewayne Johnson kreeg in 2014 op 42-jarige leeftijd de diagnose dat hij lijdt aan een non-hodgkinlymfoom, en dat de kanker niet meer te genezen is.

Johnson stelt dat zijn gebruik van Monsanto's onkruidverdelger Roundup daar de oorzaak van is. Twintig tot dertig keer per jaar verstoof hij liters Roundup via een tank op de grasvelden van een schoolterrein. Hij gaf aan dat hij er altijd zeer zorgvuldig mee omsprong. 

"Ik redeneerde dat als het onkruid kon verdelgen, het goedje me ook kon ombrengen", zei hij voor de jury. Daarom zorgde hij altijd voor geschikte beschermkledij. Maar twee keer kwam hij per ongeluk in gevaarlijk contact met de herbicide: door de wind kreeg hij een deel in zijn gezicht, waarna hij uitslag kreeg over zijn hele lichaam. 

Johnson belde de klantendienst en vertelde wat er was gebeurd maar Monsanto deed niets. Zijn advocaat Brent Wisner wees erop dat Monsanto "zijn klant op de hoogte had kunnen brengen van studies die op het kankerverwekkende effect van het product wijzen."

4
AFP

De juryleden stelden vast dat Monsanto "kwaadwillig" was en informatie over het risico op kanker bewust achterhield. Ook werd besloten dat onkruidverdelger Roundup en zijn professionele versie RangerPro "aanzienlijk" zouden hebben bijgedragen aan de ziekte van de eiser. 

Monsanto ontkent echter dat er een verband bestaat tussen het bestandsmiddel glyfosaat en kanker en zegt juist over bewijs te beschikken dat het middel veilig is. Een van hun advocaten Sandra Adwards zei dat ze "heel veel sympathie hebben voor Johnson en zijn familie, zoals voor iedere kankerpatiënt, maar dat veertig jaar onderzoek en ervaring met het product tonen dat het geen kanker veroorzaakt." 

De extreem hoge schadevergoeding is een optelsom. Johnsons loonverlies bedraagt tot op heden 819.882 dollar, het toekomstige loonverlies 1.403.327 dollar. Daar komen 37 miljoen dollar bij aan niet-economische verliezen in het verleden en toekomst. En tenslotte besliste de jury dat Monsanto ook nog een boete van 250 miljoen dollar moest betalen.  

(lees verder onder foto's)

4 Dewayne Johnson reageert opgelucht op de uitspraak van de jury.
AFP Dewayne Johnson reageert opgelucht op de uitspraak van de jury.
4 DeWayne Johnson omhelst een van zijn advocaten in de rechtbank na het horen van het verdict.
AFP DeWayne Johnson omhelst een van zijn advocaten in de rechtbank na het horen van het verdict.

Europese Unie

Het is de eerste rechtszaak rond het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel Roundup. Tegen de chemiereus lopen nog duizenden andere zaken. Ook in Europa ligt glyfosaat onder vuur. De Europese Unie besloot vorig jaar de vergunning van het mogelijk kankerverwekkende middel met vijf jaar te verlengen. Dat besluit is mede gebaseerd op het oordeel van de Europese voedselveiligheidwaakhond EFSA dat het middel niet kankerverwekkend zou zijn.

Monsanto is pas overgekocht door het Duitse Bayer, dat al aankondigde dat de naam zou verdwijnen.

Volgens Bayer is vonnis "in tegenspraak met de wetenschappelijke bevindingen dat er geen samenhang bestaat tussen het gebruik van glyfosaat en het non-hodgkinlymfoom". Op basis van wetenschappelijke bewijzen, evaluaties op wereldschaal en het decennialang praktisch gebruik van glyfosaat, meent Bayer dat glyfosaat veilig is en niet kankerverwekkend.

Wetenschappelijke onduidelijkheid

Bayer heeft in juni de overname van Monsanto afgerond, voor een bedrag van 63 miljard dollar (53,6 miljard euro). De integratie van Monsanto binnen de Bayer-groep is echter nog niet begonnen, aangezien daarover nog de laatste knopen moeten worden doorgehakt.

Over het gebruik van glyfosaat is er al langer controverse. Zo maakte de Wereldgezondheidsorganisatie in 2015 bekend dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is voor mensen, terwijl het Europese Voedselveiligheidsagentschap en het Europees Agentschap voor chemische stoffen vinden dat er geen link kan worden gelegd tussen glyfosaat en kanker. Bovenop die wetenschappelijke onduidelijkheid raakte vorig jaar bekend dat Monsanto de wetenschappelijke studies naar glyfosaat had proberen te beïnvloeden.

In ons land is Roundup sinds juli verboden voor particulieren. Enkel professionals zoals landbouwers en tuinaannemers mogen nog producten gebruiken op basis van glyfosaat of andere stoffen die mogelijk kankerverwerkkend zijn.

74 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Chris De Knop

    "Europese Unie besloot vorig jaar de vergunning van het mogelijk kankerverwekkende middel met vijf jaar te verlengen" ... voor wie nog niet wist waar de prioriteiten van de EU lagen...als je genoeg smeergeld betaald aan de hebberige EU ambtenaren mag je rustig de bevolking vergiftigen.

  • anna Vandenberg

    Roundup is nog altijd toegelaten in de bio landbouw. Ook veel particulieren hebben een voorraad aangelegd. Een goed vervang product is een hark of het onkruid uittrekken en anders laat het staan. Veel onkruiden hebben trouwens mooie bloemen.

Lees meer