Dick Cheney had onder andere een gesprek met de Palestijnse president Mahmoud Abbas.
UNKNOWN Dick Cheney had onder andere een gesprek met de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Cheney eist "pijnlijke toegevingen" voor vrede in Midden-Oosten

Israël en de Palestijnen moeten 'pijnlijke concessies' doen om tot een vredesverdrag te komen. De Amerikaanse vice-president Dick Cheney heeft dit vandaag gezegd tijdens een bezoek aan de Westelijke Jordaanoever.

De Verenigde Staten blijven zich sterk maken voor de stichting van een Palestijnse staat, zei Cheney. Die staat had er al lang geleden moeten komen, voegde hij er aan toe. Een vredesverdrag vereist "ongelofelijk veel" inspanningen aan de onderhandelingstafel. "Terreur" leidt niet alleen tot de dood van onschuldige burgers maar is ook dodelijk voor de "legitieme hoop en aspiraties" van de Palestijnen, zei Cheney. Hij refereerde aan Hamas.

Barrières
Cheney sprak na overleg met de Palestijnse president Mahmoed Abbas. Abbas dankte de VS voor de steun, maar bekritiseerde het land ook indirect, net als Israël. "Vrede en veiligheid kunnen niet bereikt worden door de nederzettingen uit te breiden en door barrières te bouwen." Om vrede te bereiken moet de internationale gemeenschap, en met name VS, haar overtuigde steun aan het vredesproces geven, zei Abbas.

Abbas riep tijdens het overleg met Cheney diens hulp in bij het stoppen van de uitbreidingen van Israëlische nederzettingen op de Westoever en van militaire operaties tegen Palestijnse strijders, zei Abbas' naaste medewerker Saeb Erekat. Abbas zou tegen Cheney hebben gezegd dat het vredesoverleg nauwelijks is opgeschoten sinds de herstart in november. Cheney zei dat de VS de Palestijnen zal helpen om de infrastructuur weer op te bouwen die nodig is om economisch te floreren. (novum/sps)

Lees meer