3 Een man wordt opgepakt in Santiago de Chile.
REUTERS Een man wordt opgepakt in Santiago de Chile.

Chileense regering trekt ruim 5 miljard dollar uit om sociale crisis te bezweren

De Chileense regering trekt 5,5 miljard dollar uit om de sociale crisis te proberen oplossen die het land nu al 46 dagen in de greep houdt. Dat staat in een plan dat vandaag werd voorgesteld. Dat meldt de Chileense minister van Financiën, Ignacio Briones.

De moeilijke situatie "vereist dat de staat actie onderneemt door een ambitieus begrotingsbeleid te voeren voor het jaar 2020 (...). Het programma dat we vandaag voorstellen, voorziet in een bedrag van 5,5 miljard dollar", verklaarde de minister. 

Er is onder meer besloten om de overheidsuitgaven voor 2020 met zo'n 3 miljard dollar te verhogen. Daarnaast wordt 1,9 miljard dollar uitgetrokken voor financiële hulp aan kmo's en nog eens 525 miljoen voor bijstand van allerlei aard, zoals de wederopbouw van de metro van Santiago. Die liep namelijk sinds de crisis op 18 oktober losbarstte, heel wat schade op. Briones maakte zich tot slot sterk dat het plan het komende jaar 100.000 nieuwe banen zal opleveren.

In Chili wordt nu al wekenlang betoogd voor meer sociale rechtvaardigheid en een nieuwe grondwet. De huidige dateert van 1980, toen het land een dictatuur was onder Augusto Pinochet. Bij het protest vielen in totaal al 23 doden en meer dan 2.000 gewonden. Vijf overlijdens zijn toe te schrijven aan het optreden van de politie.

Bekijk ook: schokkende beelden: auto rijdt in op demonstranten in Chili

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
3 Een politieman achtervolgt demonstranten in Santiago de Chile.
REUTERS Een politieman achtervolgt demonstranten in Santiago de Chile.
3 Mensen beschermen zich tegen een waterkanon dat de politie heeft ingezet.
REUTERS Mensen beschermen zich tegen een waterkanon dat de politie heeft ingezet.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • jo vandenberghe

    Net als in frankrijk kunnen ze eindelijk met wat geld over de brug komen.

Lees meer