Archiefbeeld. De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese leider Xi Jinping.
AFP Archiefbeeld. De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese leider Xi Jinping.

China dient een klacht in bij Wereldhandelsorganisatie wegens Amerikaanse invoerheffingen

China heeft een klacht ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie na het van kracht worden zondag van nieuwe Amerikaanse invoerheffingen op Chinese producten. Dat heeft China vandaag gemeld.

"Deze Amerikaanse heffingen vormen een ernstige schending van de consensus die de leiders van onze beide landen bereikt hadden in Osaka (Japan) eind juni tijdens de G20-top", aldus het Chinese ministerie van Handel.
"China is erg misnoegd en hier resoluut tegen gekant. Conform de regels van de Wereldhandelsorganisatie zal China zijn legitieme rechten en belangen stevig beschermen", klinkt het in een persbericht. De klacht werd ingediend bij het orgaan van de Wereldhandelsorganisatie voor geschillenbeslechting.

China en de Verenigde Staten zijn sinds ruim een jaar verwikkeld in een handelsoorlog en de onderhandelaars worden het maar niet eens over het hervatten van de vastgelopen handelsgesprekken. 

Men wilde deze maand in Washington verder onderhandelen over een oplossing voor de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Het wederzijdse vertrouwen zou echter een deuk hebben opgelopen na de nieuwe importheffingen van de VS op Chinese goederen die afgelopen weekend ingingen. China zou tevergeefs hebben gevraagd om uitstel van die maatregel. 

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ronny Biesen

    Klopt, waarom doen dat niet meer landen? Waarom bang zijn van die blaffende Trump? Niemand heeft Amerika nodig, hun roem is al lang uitgedoofd.

  • Jan Verstrepen

    Die moeten duidelijk eens in de spiegel kijken heel die Chinese economie draait rond bedrog, uitbuiting en schending van het milieu om nog maar van andere dingen te zwijgen. Of dacht je dat de Chinezen niet streven naar wereldbeheersing???

Lees meer