Diplomaten proberen de relatie tussen de landen van de leiders Xi Jingpin en Donald Trump te herstellen.
AFP Diplomaten proberen de relatie tussen de landen van de leiders Xi Jingpin en Donald Trump te herstellen.

China en VS houden ‘constructieve gesprekken’ over samenwerking

De Chinese diplomaat Yang Jiechi en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo hebben “constructieve gesprekken” gevoerd over de samenwerking tussen beide landen. Dat heeft China bekendgemaakt nadat de gesprekken op Hawaï zijn afgerond.

De relatie tussen de twee wereldmachten staat al lange tijd onder druk. Een beslissing van president Donald Trump om sancties op te leggen vanwege de gevangenkampen voor Oeigoeren heeft de relatie verder verslechterd.

Pompeo en Yang hadden onder meer een goed gesprek over het coronavirus. Ze kwamen tot de conclusie dat beide landen volledig transparant te werk moeten gaan, om het virus succesvol te kunnen bestrijden.

Yang drong er bij de minister op aan te stoppen met het bemoeien met binnenlandse Chinese aangelegenheden. “De VS moeten China’s anti-terreurmaatregelen respecteren en zich niet meer bemoeien met de veiligheidswet voor Hongkong”, aldus Yang.

Lees ook:

Hoe onrustwekkend is het grensconflict tussen beide Korea’s? En dat tussen China en India? (+)

Waarom Trump écht opstapt uit de WHO (+)

“Grootmachtenconflict tussen VS en China niet langer uit te sluiten” (+)

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Michel Van Limbergen

    Niet meer dan constructieve pogingen om stemmenwinst te puren met medewerking van China! Populisme? Wel dit is een voorbeeld!

Lees meer