2 Betogers met Vietnamese vlaggen bij een fabriek in het zuiden van het land tijdens een ant-China-protest.
REUTERS Betogers met Vietnamese vlaggen bij een fabriek in het zuiden van het land tijdens een ant-China-protest.

China evacueert burgers uit Vietnam na rellen

De Chinese regering heeft zeker 3.000 burgers laten evacueren uit buurland Vietnam. Dat bericht de BBC. Bij anti-Chinese rellen in het land zijn onlangs zeker twee Chinese burgers gedood. Nog eens honderd Chinezen raakten gewond.

De evacuatie van de duizenden Chinezen zou nog maar het begin zijn. De regering in Peking zou schepen en vliegtuigen willen inzetten om nog meer burgers uit Vietnam te halen. Honderden Chinezen sloegen de afgelopen dagen al op de vlucht. Zij reisden per vliegtuig naar China of over land naar Cambodja.

Boze Vietnamezen gingen vorige week de straat op om te protesteren tegen omstreden olieboringen door China. Die vonden plaats in een deel van de Zuid-Aziatische Zee dat ook door Vietnam wordt opgeëist. Woedende meutes koelden daarop hun woede op buitenlandse fabrieken, waardoor naast Chinese ook Taiwanese en Zuid-Koreaanse bedrijven in vlammen opgingen.

Rellen gevaar voor het land
De gewelddadige protesten zijn een doorn in het oog van de Vietnamese regering, die zaterdag opriep tot een einde aan de rellen. De autoriteiten waarschuwden dat de stabiliteit van het land in gevaar zou kunnen komen. Ze zouden vrezen dat het geweld buitenlandse investeerders afschrikt.

De Chinezen vinden juist dat Vietnam veel te weinig doet om de bloedige protesten te beteugelen. De Chinese regering liet zaterdag weten "zeer ontevreden" te zijn over het onvermogen van de Vietnamese autoriteiten om escalatie van de onrust te voorkomen. China heeft overigens aangekondigd gewoon door te gaan met het boren naar olie in het betwiste gebied.

2
AP

Lees meer