2

China gooit alle toeristen uit Tibet

De Chinese autoriteiten verstrekken geen visa meer aan buitenlanders die naar Tibet willen. Alle buitenlandse toeristen die nog in Tibet zijn, worden opgeroepen de komende dagen hun koffers te pakken.

Honderden buitenlandse toeristen hebben Tibet de afgelopen dagen al verlaten. In de hoofdstad Lhasa zijn de toeristische wijken sinds vrijdag al goeddeels afgesloten voor bezoekers.

Toeristen in China mogen niet zomaar doorreizen naar Tibet. Daarvoor is speciale toestemming nodig.

Olympische Spelen
De geestelijk leider van Tibet in ballingschap, de Dalai Lama, en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hebben zondag hun grote zorgen geuit over het opgelaaide geweld in Tibet. Beide tekenden wel aan dat de onlusten in het door China bezette Tibet niet moeten uitmonden in een boycot van de Olympische Spelen deze zomer in Peking. Het sportfestijn moet juist een katalysator zijn van politieke vernieuwing in de eenpartijstaat.

Geweld
Het eensgezinde standpunt, afzonderlijk uitgedragen, kwam na een weekeinde met opnieuw anti-Chinees geweld in Tibet en - steeds heviger - geweld in omliggende Chinese provincies met veel Tibetanen. Overal ter wereld riepen staatshoofden, regeringsleiders en parlementariërs op tot een vreedzame oplossing.

Steun
In verscheidene steden waren er demonstraties om steun te betuigen aan het Tibetaanse volk. Alom werd de oproep van de Dalai Lama gesteund om een onafhankelijk internationaal onderzoek in te stellen naar de situatie in Tibet.

Deadline
De anti-Chinese betogers in Tibet hebben van Peking tot maandagavond twaalf uur gekregen om de acties te beëindigen en zich vrijwillig te melden bij de politie. De autoriteiten zullen deze mensen ¿welwillend behandelen", aldus de Tibetaanse provinciale regering in een verklaring. Ze voorspelt dat het ¿complot van de separatisten" hoe dan ook zal mislukken.

"Gered"
Een goed beeld van de omvang van de protesten en van het optreden van de Chinese ordetroepen is nauwelijks te krijgen. De Chinese staatsmedia maakten zaterdag en zondag mondjesmaat melding van het opgelaaide geweld, maar ze hadden daarbij vooral oog voor gewonde agenten en voor ¿honderden toeristen" die door de politie ¿werden gered van de opstandelingen".

80 doden
De Tibetaanse regering in ballingschap, die al decennia in Noord-India zetelt, verzekert op haar beurt dat er zeker al tachtig doden zijn gevallen en waarschijnlijk zelfs al meer dan honderd. In de provincie Sichuan zouden agenten zeker zeven betogers hebben gedood tijdens rellen. De Chinese staatsleiding heeft tien doden bevestigd, allen ¿onschuldige burgers".

36 tanks
Buitenlandse toeristen die zaterdag uit Tibet terugkeerden, repten van een grootschalige Chinese operatie om de opstand de kop in te drukken. Eén van hen telde maar liefst 36 tanks.

De Dalai Lama zei zondag dat China zich schuldig maakt aan 'culturele volkerenmoord in Tibet', maar dat de Chinezen het desondanks ¿zeer verdienen" om gastheren te zijn van de zomerspelen. ¿De internationale gemeenschap moet Peking er wel op wijzen een goede gastheer te zijn', zei de Nobelprijswinnaar. (mvl/anp/afp)

2

Lees meer