THINKSTOCK

China haalt met nieuw laserwapen drones neer

China heeft een accuraat laserwapen ontworpen waarmee het laagvliegende drones kan neerhalen. Dat melden staatsmedia. Het laserwapen heeft een reikwijdte van twee kilometer en kan "verschillende kleine vliegtuigjes neerhalen". Het laserwapen heeft slechts vijf seconden nodig om het vliegende object te lokaliseren, meldt het officiële agentschap Xinhua.

Het agentschap toonde foto's van kleine metalen dozen in camouflagekleuren en het wrak van een kleine drone. China wil van het nieuwe toestel gebruik maken "om de veiligheid tijdens grote evenementen in haar steden te waarborgen", luidt het. Ze wil het toestel ook inzetten tegen drones die ongeoorloofd steden in kaart willen brengen. Het lasertoestel haalt een maximale hoogte van vijfhonderd meter en kan drones die met een topsnelheid van vijftig meter per seconde vliegen, neerhalen.

Yi Jinsong, manager van China Jiuyuan Hi-Tech Equipment Corp., een bedrijf dat meewerkte aan de ontwikkeling van het wapen, zei dat het toestel nodig is omdat kleine onbemande drones gebruikt worden door terroristen. "Het onderscheppen van drones is doorgaans het werk van scherpschutters en helikopters maar de kans op succes waarmee ze dat doen is niet zo groot en mislukkingen kunnen dramatische gevolgen hebben."

Het laserwapen dat ook bevestigd kan worden aan vliegende toestellen heeft al meer dan dertig drones met succes neergeschoten. De ontwikkelaars van het wapen werken aan een nieuw model dat krachtiger is en een grotere reikwijdte heeft. China neemt liever geen risico's tijdens grote evenementen als politieke bijeenkomsten, internationale conferenties, sportevenementen.

Lees meer