3 De nieuwe wet doet vrezen voor onderdrukking van elke politieke oppositie in Hongkong.
AFP De nieuwe wet doet vrezen voor onderdrukking van elke politieke oppositie in Hongkong.

China neemt omstreden veiligheidswet aan, VS stoppen export defensiemateriaal naar Hongkong

Hongkongse protestleider Joshua Wong stapt uit partij

Het Chinese parlement heeft dinsdag de omstreden wet voor nationale veiligheid in Hongkong aangenomen. Dat melden lokale media in Hongkong. De nieuwe wet doet vrezen voor onderdrukking van elke politieke oppositie in de voormalige Britse kolonie. Verschillende leiders van de pro-democratiebeweging in Hongkong hebben als reactie hun ontslag aangekondigd.

Het parlement in Peking keurde unaniem de tekst goed, zo melden Now TV, RTHK en de South China Morning Post dinsdagochtend. De wet heeft tot doel om “separatisme, terrorisme, ondermijning en samenwerking met externe en buitenlandse krachten” aan te pakken en voor stabiliteit te zorgen in Hongkong, waar vorig jaar zware protesten uitbraken tegen het centrale gezag. Ook bestraft de wet “geheime afspraken” met krachten in het buitenland. 

Feitelijk betekent de nieuwe wet het einde voor de onafhankelijke rechtsspraak en het zelfbestuur in Hongkong. De welvarende metropool en voormalige Britse kolonie behoort sinds 1997 tot China, maar had tot nog toe wel een eigen rechtssysteem en lokaal parlement.

Voorrang

De veiligheidswet komt volgens Peking als een reactie op de onrusten in Hongkong van afgelopen jaar die waren ontstaan na een wetsvoorstel waarmee uitlevering aan China mogelijk werd. Met de nieuwe wet wordt het streven naar afscheiding, buitenlandse inmenging en ondermijning verboden. De wet, die een maximale straf van levenslang kent, heeft voorrang op het onafhankelijke rechtssysteem van Hongkong.

De bedoeling van de wetgeving is een organisatie in de metropool op te zetten die inlichtingen verzamelt en die misdaden tegen de nationale veiligheid afhandelt. Het gebod treedt in werking zodra hij is gepubliceerd in Hongkong. De verwachting is dat dit snel gebeurt.

3 Joshua Wong stapt op als algemeen secretaris van de in 2016 opgerichte partij Demosisto.
REUTERS Joshua Wong stapt op als algemeen secretaris van de in 2016 opgerichte partij Demosisto.

Doelwit

Verschillende leiders van de pro-democratiebeweging in Hongkong hebben als reactie op de wet aangekondigd dat ze uit hun partij stappen. Met de veiligheidswet in aantocht is het “geen onzin” voor aanhangers van de pro-democratiebeweging om zich zorgen te maken over hun leven en veiligheid, schreef de internationaal bekende Hongkongse protestleider Joshua Wong op Facebook. De democratische oppositie is bezorgd dat ze het doelwit wordt.

In het bericht kondigde Wong aan op te stappen als algemeen secretaris van de in 2016 opgerichte partij Demosisto. De activist schreef ook dat hij niet gelooft dat de nieuwe wet, of andere “draconische wetten”, iets zullen veranderen aan de standvastigheid van de Hongkongers. Hij wil in Hongkong blijven, “tot ze me het zwijgen opleggen en wegvegen”. Ook protestleiders Nathan Law en Agnes Chow kondigden hun vertrek aan.

We kunnen niet langer een onderscheid maken tussen de uitvoer van dit materiaal naar Hongkong of China

Mike Pompeo, Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken

Reactie VS

Internationaal is eveneens met grote bezorgdheid gereageerd op de plannen van China voor de nieuwe wet. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo liet weten de export van Amerikaanse militaire apparatuur naar Hongkong stop te zullen zetten. “De Verenigde Staten zijn genoodzaakt om deze stap te nemen om de nationale veiligheid van Amerika te beschermen”, aldus Pompeo.

“We kunnen niet langer een onderscheid maken tussen de uitvoer van dit materiaal naar Hongkong of China.” De VS zullen volgens Pompeo “stappen nemen om dezelfde restricties rond defensie en technologie op te leggen aan Hongkong als die voor China”. Veel technologiebedrijven zullen daar de dupe van worden.

3 Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo.
AFP Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo.

Lees meer