AFP

China noemt voorverkiezing oppositie Hongkong "serieuze provocatie”

China heeft de voorverkiezing door de pro-democratische oppositiepartijen in Hongkong een "serieuze provocatie" genoemd. Sommige campagnes daarin waren mogelijk een overtreding op de nieuwe wet voor de nationale veiligheid die is ingevoerd voor Hongkong.

"Dit is een serieuze provocatie tegen het huidige electorale systeem", zei het kantoor in Hongkong dat de Chinese regering vertegenwoordigt.

Meer dan 600.000 kiezers hebben meegedaan aan een voorverkiezing van de oppositie in Hongkong. Zij kozen kandidaten voor de komende verkiezingen ondanks waarschuwingen van regeringsfunctionarissen dat de voorverkiezing mogelijk strijdig is met de nieuwe wetgeving. 

Dat bleek de kiezers echter niet af te schrikken. Het initiatief is bedoeld om de kandidaten van de pro-democratische oppositie te selecteren die in september meedoen aan de parlementsverkiezingen.

De pro-democratische partijen hopen dat de woede van een deel van de bevolking van Hongkong tegen het Chinese regime, hen zal toelaten een meerderheid in het parlement te veroveren. Dat parlement was altijd al Peking genegen.

Volgens het Chinese kantoor is campagne voeren om via verkiezingswinst controle te kunnen nemen in het parlement zelf al een overtreding van de nieuwe veiligheidswet.

Lees ook: 

Wereldwijd kritiek op Chinese veiligheidswet Hongkong: “Zeer negatieve gevolgen”

“Niet jullie zaak”: China pareert kritiek op strenge veiligheidswet voor Hongkong, terwijl politie eerste arrestaties uitvoert

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Alfons Vanacker

    600.000 mensen van 7.500.000 inwoners, hoeveel % zouden er in belgie gelukkig zijn met het beleid? Minder dan 10% van de bevolking? Stil zijn er 90% dat gelukkig is met het beleid in Hong Kong.

  • Benny Marcelo

    Van democratie hebben de Chinese PVDA-vrienden geen kaas gegeten. Als de bevolking niet gehoorzaamd zijn er nog altijd de tanks om orde op zaken te stellen.

Lees meer