AP

China slaat terug: nieuwe importheffingen op Amerikaanse producten

China voert nieuwe douaneheffingen in voor producten uit de Verenigde Staten, waaronder wijn, fruit en varkensvlees. Het land reageert zo op de beslissing van president Donald Trump om de heffingen te verhogingen op de import van staal en aluminium. Dat berichten de staatsmedia zondag. 

China's Commissie voor Douaneheffingen voert 15 procent invoerrechten in voor fruit en gerelateerde producten. Op andere producten als varkensvlees komen er 25 procent invoerrechten, zegt nieuwsagentschap Xinhua. De heffingen op in totaal 128 producten gelden vanaf maandag.

Het Chinese ministerie van Financiën stelt in een verklaring dat de heffingen een reactie zijn op de verliezen veroorzaakt door de Amerikaanse staalheffingen. "Dit besluit is genomen om de belangen en financiële huishouding van China te beschermen", verklaart het ministerie.

Vrijdag 23 maart werden de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium van kracht die vooral China als 's werelds grootste staalproducent raken.

Handelsoorlog

De spanningen tussen de twee grootste economieën van de wereld lopen hoog op en Trump gaf eerder al aan niet bang te zijn voor een handelsoorlog. Naast de staalheffingen kondigde de Amerikaanse president aan importheffingen van 50 miljard tot 60 miljard dollar te willen heffen op Chinese producten.

China zegt nu dat het zijn verplichtingen als lid van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) opschort ten opzichte van de tarieven op Amerikaanse producten. "We staan volledig in ons recht. De VS hebben de regels van de WTO ernstig geschonden door het invoeren van de heffingen en daarmee onze belangen geschaad. Daardoor hoeven wij ons ook niet aan de concessies van de WTO te houden", stelt China in een verklaring.

Dialoog

Het Chinese ministerie van Financiën benadrukte wel dat het dispuut tussen de twee wereldeconomieën alleen kan worden opgelost door middel van dialoog en onderhandelingen.

53 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Theo De Smet

    Beter lokaal kopen; Gedaan met chinese rommel kopen, minder is beter. En als ik iets deftig nodig heb terug made in usa

  • chantal prez

    Belgische bedrijven zijn ook massaal in China gaan produceren zonder zich de tewerkstelling hier aan te trekken. We zijn juist goed genoeg om hun bh's en staaldraad hier te kopen aan 1000% meer dan wat ze betalen aan productie.De overdreven winst is ook niet ten goede gekomen aan de bevolking hier,integendeel.Daarom let ik heel goed op van wie ik wat en waar koop.De persoonlijke boycot zeg maar.

Lees meer