UNKNOWN

China stelt dodental Tibet bij naar zestien

De Chinese autoriteiten hebben het dodental van de gewelddadige protesten in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa van vorige week bijgesteld naar zestien. Dat heeft de Tibetaanse gouverneur Champa Phuntsok maandag op een persconferentie gezegd. Eerder had China het nog over tien doden.

"Terughoudend"
De gouverneur benadrukte dat de Chinese ordetroepen zich zeer terughoudend hadden opgesteld tegenover de actievoerders en geen vuurwapens bij zich droegen. De Tibetaanse regering in ballingschap onder leiding van de Dalai Lama zegt dat er wel degelijk met scherp op de betogers is geschoten en spreekt van tachtig doden en tientallen gewonden. Champa Puntsok zei dat de Dalai Lama en de zijnen op het geweld hadden aangestuurd.

Overgieten met olie
De Chinese staatstelevisie toonde beelden van uitgebrande gebouwen en straten bezaaid met geplunderde goederen. De gouverneur zei dertien 'onschuldige burgers' door geweld om het leven zijn gekomen, en dat drie mensen omkwamen toen ze uit vrees voor arrestatie uit het raam sprongen. Hij beschreef hoe de demonstranten mensen met olie overgoten en hen daarna in brand staken. Volgens hem is de rust in Lhasa inmiddels weergekeerd en begint het normale leven weer op gang te komen..

Betogers
In de Nepalese hoofdstad Kathmandu werd maandag wel opnieuw gedemonstreerd tegen de Chinese overheersing in Tibet. Rond de honderd betogers, onder wie boeddhistische monniken, raakten slaags met politie. Er werden dertig arrestaties verricht. (ap/jv)

Lees meer