2 Politieagenten arresteren demonstranten en studenten die de Polytechnische universiteit van Hongkong, die door de politie belegerd wordt, probeerden te ontvluchten.
AFP Politieagenten arresteren demonstranten en studenten die de Polytechnische universiteit van Hongkong, die door de politie belegerd wordt, probeerden te ontvluchten.

China veroordeelt Amerikaanse bemoeienis met Hongkong

China heeft felle kritiek geuit op de Amerikaanse Senaat, die eerder vandaag een wetsvoorstel aannam dat is gericht op het beschermen van de mensenrechten in Hongkong. China veroordeelde die beslissing en liet weten stappen te zullen ondernemen om zijn soevereiniteit en veiligheid te beschermen.

De demarche komt er op een gevoelig moment in de handelsbesprekingen tussen Washington en Peking en zet nog meer druk op de relaties tussen beide landen.

De wet voorziet in sancties tegen Chinese ambtenaren “die verantwoordelijk zijn voor het ondermijnen van fundamentele vrijheden” in de stad. Daarnaast komt er een jaarlijkse evaluatie om te bekijken of Hongkong voldoende autonoom is van Peking om zijn speciale status te behouden voor handel met de Verenigde Staten.

Ook een ander wetsvoorstel dat de export van onder andere traangas, rubberen kogels, waterkanonnen en handboeien aan de politie van Hongkong verbiedt, kreeg groen licht van het hogerhuis.

Hongkong is een semi-autonome regio van China, waar al maanden manifestaties plaatsvinden om de eis voor democratische hervormingen kracht bij te zetten.

2 Politieagenten omsingelen de campus van de Polytechnische Universiteit in Hongkong.
REUTERS Politieagenten omsingelen de campus van de Polytechnische Universiteit in Hongkong.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • FRANK WILLEMS

    De enige die zich zou kunnen moeien is de UK omdat de regels van overdracht niet zijn gevolgd .Maar de Chinezen weten ook dat de UK op dit ogenblik zeer zwak staat .

  • Jo Bosman

    Ronny Biesen en Frans Peeters. Zonder Amerikaanse bemoeienissen was u nu een slaaf. U weet niet goed wat er in China aan de hand is. De mensen in Hong Kong vechten voor hun vrijheden en elke hulp van wie dan ook is daarbij welkom.

Lees meer