Een man checkt via infraroodcamera's verhoogde temperaturen bij reizigers in het station van Wuhan, de stad waar het virus voor het eerst opdook.
AP Een man checkt via infraroodcamera's verhoogde temperaturen bij reizigers in het station van Wuhan, de stad waar het virus voor het eerst opdook.

China waarschuwt: “Coronavirus zal mogelijk muteren en zich makkelijker verspreiden”

Het is mogelijk dat het nieuwe coronavirus, dat China al enkele weken in de ban houdt, zal muteren en zich makkelijker zal verspreiden. Dat hebben de Chinese autoriteiten op een persconferentie gezegd. 

Peking gaf ook een nieuwe balans vrij van het aantal slachtoffers. Er zouden nu al negen mensen zijn overleden aan het virus en wereldwijd werden alles samen ruim 400 besmettingen vastgesteld. Een eerdere balans maakte melding van zes doden en zo'n 300 besmettingen.

Het virus, dat 2019-nCoV wordt genoemd, is voor het eerst ontdekt in de Chinese stad Wuhan, waar zo’n 11 miljoen mensen wonen. De Chinese autoriteiten hebben inmiddels honderden besmettingen gemeld en ook in Zuid-Korea, Thailand, Japan en de Verenigde Staten heeft het virus de kop opgestoken.

Spoedoverleg WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houdt vandaag spoedoverleg over de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Experts moeten besluiten of de uitbraak wordt aangemerkt als een bedreiging voor de internationale volksgezondheid.

Het komt zelden voor dat de WHO een virusuitbraak bestempelt tot internationale volksgezondheidscrisis (‘Public Health Emergency of International Concern’). Dat gebeurde eerder onder meer bij de ebola-epidemie in West-Afrika.

De WHO omschrijft zo’n gezondheidscrisis als een “uitzonderlijke gebeurtenis” die ook de volksgezondheid in andere landen bedreigt. In zo’n geval is mogelijk een “gecoördineerde internationale reactie” nodig. In diverse landen zijn al maatregelen genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, bijvoorbeeld door reizigers op luchthavens te screenen.

Screenings en koortscontroles

Verschillende luchthavens in buurlanden van China hebben extra koortscontroles ingevoerd voor reizigers en in een aantal Amerikaanse luchthavens gelden sinds vrijdag maatregelen om de verspreiding tegen te gaan. Noord-Korea zou intussen sinds woensdag de grenzen voor buitenlandse toeristen hebben gesloten. Dat melden althans de reisagentschappen Young Pioneer Tours en Koryo Tours op hun websites. Een officiële bevestiging van Pyongyang is er nog niet.

De vrees bestaat dat de situatie binnenkort zal verergeren. Op 25 januari wordt namelijk het Chinees Nieuwjaar gevierd, en rond die periode reizen honderden miljoenen Chinezen traditioneel terug naar huis. Besmettelijke patiënten zouden voor een snelle verspreiding van het virus kunnen zorgen, waarschuwen gezondheidsexperts.

Bekijk ook: Hoe ongerust moeten we zijn over het coronavirus?

Lees meer