3 De vlag van Hongkong met op de achtergrond de haven.
AP De vlag van Hongkong met op de achtergrond de haven.

China weigert Amerikaanse oorlogsschepen toegang tot haven Hongkong

De Chinese regering heeft het verzoek van twee Amerikaanse oorlogsschepen om aan te leggen in de haven van Hongkong geweigerd. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. 

De USS Green Bay en de USS Lake Eri hadden normaal gezien "in de loop van de komende weken" Hongkong moeten aandoen. Verdere details werden niet gegeven. De Amerikanen verwijzen voor meer informatie naar Peking.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo had dinsdagmorgen plaatselijke tijd in New York nog een ontmoeting met de Chinese topdiplomaat Yang Jiechi. Na dat onderhoud deelde het Amerikaanse buitenlandministerie in een opvallend korte mededeling mee dat beiden een "brede gedachtenwisseling" hadden over de betrekkingen tussen de VS en China.

Gespannen verhouding

De verhouding tussen de twee economische grootmachten is de laatste tijd erg gespannen, onder meer als gevolg van de bittere handelsstrijd tussen Washington en Peking. Daarnaast is er in China ook onvrede over een ontmoeting van een Amerikaanse diplomate met de activisten in Hongkong, een demarche die door de Chinezen al werd bekritiseerd als een "ongepaste inmenging".

3 Hongkong.
thinkstock Hongkong.
3 Een hulpverlener gebaart naar mensen die met traangas bespoten zijn in Hongkong.
AFP Een hulpverlener gebaart naar mensen die met traangas bespoten zijn in Hongkong.

7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jef Heffens

    Eventjes vragen om met 2 oorlogsschepen aan te leggen in Hong-Kong is nog iets anders dan kunstmatig eilanden aanleggen en militariseren door China in de zogezegd Zuid-Chinese zee om de olie en gas die Vietnam, Maleisië en de Filipijnen toehoort toe te eigenen en ook een volledig militaire controle te krijgen over die landen. dit in voorbereiding van het uiteindelijke doel de grondstoffen van Australië.

  • Paul De Bruyne

    Het gele gevaar is niet meer te stoppen. Wees blij dat Amerika de Chinezen af en toe op de vingers tikken. China wil Taiwan terug annexeren en wil de vrijheden van Hong Kong aan banden leggen. Je zou voor minder op straat komen. China probeert subtiel op alle vlakken nog meer invloed te krijgen, zowel economisch, militair en velen beseffen dit niet. En waar blijft de reactie van Europa?

Lees meer