3
AFP

China wil dat ontplooiing VS-raketschild in Zuid-Korea meteen ophoudt

Het Amerikaanse THAAD-raketafweersysteem, dat eerder dit jaar in Zuid-Korea werd ontplooid, is nu operationeel. Dat heeft de woordvoerder van de United States Forces Korea (USFK) gemeld. China wil dat de VS het raketafweersysteem onmiddellijk stopzet. China vindt dat de Verenigde Staten en Noord-Korea "zo snel mogelijk" met elkaar in overleg moeten treden om de politieke spanningen weg te nemen.

"U.S. Forces bevestigt dat het Terminal High Altitude Area Defense-systeem (THAAD) operationeel is en in staat is om Noord-Koreaanse raketten te onderscheppen en (Zuid-Korea) te beschermen", aldus woordvoerder Rob Manning in een mededeling.

Protesten

Amerikaanse troepen begonnen het systeem vorige week te installeren, ondanks stevige protesten van China, Rusland en de burgers van Seongju, waar het systeem is gevestigd. De inwoners vrezen dat hun dorp door het raketafweersysteem het doelwit zal worden van Noord-Koreaanse aanvallen. Bovendien is het raketschild een politiek onderwerp geworden in de campagnes voor de presidentsverkiezingen. Een van de kandidaten liet al weten dat hij, als hij wilt, de deal met de VS wil laten herbekijken. Seoel bevestigde al niet van plan te zijn te betalen voor het antiraketsysteem, nadat president Donald Trump dat had gesuggereerd.

Het THAAD-systeem moet Noord-Koreaanse korte- en middellangeafstandsraketten in de laatste fase van hun vlucht onderscheppen en vernietigen.

3
AFP

China: "Ontplooiing THAAD moet stoppen"

China wil dat de ontplooiing van het Amerikaanse raketschild THAAD in Zuid-Korea meteen stopt, zo heeft woordvoerder Geng Shuang van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd.

"Het standpunt van China met betrekking tot THAAD is niet gewijzigd", zei de woordvoerder. "Wij zijn gekant tegen de ontplooiing van het Amerikaanse raketsysteem in Zuid-Korea en roepen alle partijen op meteen op te houden met dit proces. We zijn vastberaden de nodige maatregelen te nemen om onze belangen te beschermen".

Peking heeft al maanden zijn ongenoegen omtrent het raketafweersysteem geuit.

De woordvoerder onthaalde de verklaring van de Amerikaanse president Donald Trump dat hij bereid is de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te ontmoeten "indien alle omstandigheden aanwezig zijn" positief. "De dringende prioriteit is maatregelen te nemen om de spanning weg te nemen. Een van de meest efficiënte maatregelen om dit te doen is de vredesbesprekingen (met Noord-Korea) te laten hernemen", zei Geng.

Ook Rusland is tegen het raketafweersysteem. Volgens de Russen is het "onacceptabel en kan het leiden tot een catastrofale koers".

3
AFP

Lees meer