Archiefbeeld van Hongkong
REUTERS Archiefbeeld van Hongkong

Chinees Volkscongres zal omstreden veiligheidswet voor Hongkong bespreken

Chinese parlementsleden zullen een nieuwe wet over nationale veiligheid in Hongkong bespreken op de zitting die vrijdag begint. Het debat over de wet staat volgens het persbureau Xinhua op de agenda van het Volkscongres. 

De nieuwe wet zou separatistische en subversieve activiteit in Hongkong verbieden, alsook buitenlandse inmenging en terrorisme, zo meldde de krant South China Morning Post. Pogingen van Peking om zich met het rechtssysteem van Hongkong te bemoeien, lokten vorig jaar massale protesten uit in de semi-autonome stad. 

De wet zal de centrale regering van China in staat stellen de wetgeving van de speciale bestuursregio te omzeilen - een monumentale stap die beschouwd wordt als een schending van het principe van "één land, twee systemen", waaronder Hongkong zijn eigen bestuur met een eigen ‘minigrondwet’ heeft. Mensen in Hongkong vrezen dat Peking dissidenten wil straffen en een einde tracht te maken aan de prodemocratische betogingen in de stad.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Dirk Willocx

    Hong Kong is al sinds 1997 weer Chinees grondgebied. Wij zijn inmiddels 2020. Logisch toch dat China de speciale status eindelijk wil beëindigen. Inwoners van Hong Kong hebben liefst 23 jaar de tijd gehad om hun hebben en houden te verkopen en te vertrekken als ze dat wilden. Ze wisten dat de annexatie er aan zat te komen.

Lees meer