3 Chen Qiushi in Wuhan.
Chen Qiushi Chen Qiushi in Wuhan.

Chinese journalist verdwenen die zich kritisch uitliet over aanpak coronavirus in Wuhan

Een Chinese journalist die op een kritische manier verslag uitbracht vanuit Wuhan – de plaats van waaruit het coronavirus zich verspreid zou hebben – is sinds vorige week donderdag verdwenen. Volgens familie en vrienden van Chen Qiushi (34) werd hem het zwijgen opgelegd door de Chinese overheid. Op sociale media weerklinkt een storm van protest.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Chen kwam op 24 januari aan in Wuhan, een dag nadat de stad onder lockdown geplaats werd en niemand nog naar buiten mocht om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hij bezocht er overvolle ziekenhuizen en liet alles zien op sociale media.

Sterven

“Ik zal mijn camera gebruiken om verslag uit te brengen over wat er echt in Wuhan gebeurt om de uitbraak van het coronavirus in te dijken”, klonk het in een video. “Ik zal geen geruchten verspreiden, ik zal geen angst of paniek zaaien, maar ik zal ook de waarheid niet verbergen. Ik ben niet bang om te sterven. Waarom zou ik bang zijn voor jou, communistische partij?”


Vrienden vreesden dat de man met zijn reportages in het vizier zou komen van de Chinese overheid en hadden meermaals per dag contact met hem. Donderdag reageerde hij plots niet meer.


Donderdagavond postten de vrienden van Chen een videoboodschap van diens moeder op zijn sociale media. Daarin vertelde ze dat haar zoon vermist was en riep ze iedereen op om te helpen hem te vinden. Chen had zijn logingegevens achtergelaten voor het geval er iets mis zou gaan met hem. (lees hieronder verder)

De Chinese overheid liet de ouders van de man intussen weten dat Chen verplicht in quarantaine zit. Ze weigerden te zeggen wanneer hij meegenomen was en waar hij precies zat.

Volgens vrienden zou Chen echter in uitstekende gezondheid geweest zijn voor hij verdween. Zij maken zich dan ook zorgen dat hij net geïnfecteerd kan raken terwijl hij vastzit.

Weibo

Het zou niet de eerste keer zijn dat Chen het zwijgen wordt opgelegd. Hij bracht ook al verslag uit over de prodemocratische protesten in Hongkong afgelopen zomer. Op het sociale mediaplatform Weibo liet hij zich kritisch uit over de Chinese retoriek dat het zou gaan om “separatisten” en “onruststokers”. “De meesten van hen zijn vreedzaam”, klonk het. Het resultaat was dat hij naar het vasteland werd teruggeroepen en meermaals ondervraagd. (lees hieronder verder)

3 Chen Qiushi.
Chen Qiushi Chen Qiushi.

Zijn accounts op sociale media werden gewist, onder meer op Weibo, waar hij 740.000 volgers had. Het duurde niet lang eer hij nieuwe had, op YouTube en Twitter. Die werden gelijk geblokkeerd in China. Met speciale programma’s proberen zijn Chinese fans ze echter te omzeilen.

Het verhaal van Chen doet denken aan dat van Li Wenliang (34). De arts uit Wuhan stierf aan het virus waarvoor hij iedereen had proberen te waarschuwen en waarvoor hem ook het zwijgen werd opgelegd. Volgens de Chinese politie verspreidde de dokter “leugens”.

Zijn dood veroorzaakte ongeziene verontwaardiging op sociale media en er werden excuses geëist met de hashtag ‘I wil vrijemeningsuiting’. Het enige resultaat was dat de hashtag de volgende dag gecensureerd werd.

3 Arts Li Wenliang.
Reuters/RV Arts Li Wenliang.

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christine Laevers

    Daarom was de strijd in Hongkong zo belangrijk. Daar hangen ze zijn foto op in publiek en leggen bloemen neer. In China kunnen ze er alleen maar van dromen. Een ding staat vast : de Corona-virus speelt NIET in de kaart van het Chinese regime.

  • Peter De Sutter

    Ze zullen bezig zijn met hem te ‘heropvoeden ‘ waarschijnlijk!

Lees meer