2 Restaurantmedewerkers snijden het vlees in een restaurant in Shenzhen.
REUTERS Restaurantmedewerkers snijden het vlees in een restaurant in Shenzhen.

Chinese miljoenenstad verbiedt het eten van honden en katten

De autoriteiten van de Zuid-Chinese stad Shenzhen doen het eten van honden en katten in de ban. De nieuwe maatregel, die al per 1 mei moeten ingaan, is onderdeel van een groter pakket maatregelen om het coronavirus te bestrijden en de handel in wilde dieren in China te beteugelen. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Wetenschappers denken dat het coronavirus van dier op mens is overgegaan. De eerste met het coronavirus besmette mensen waren bezoekers van een grote voedselmarkt in de stad Wuhan. Daar worden vleermuizen, slangen, civetkatten, andere wilde dieren, vissen en zeevruchten in groten getale en vaak onder onhygiënische omstandigheden verkocht. Ook tijdens de uitbraak van het SARS-virus eerder dit millennium werden dieren als de dragers van het virus aangewezen.

Het bestuur van Shenzhen, in het zuiden grenzend aan Hongkong, wil in de strijd tegen die dierenhandel het verbod op het eten van honden en katten op 1 mei in laten gaan, meldt persbureau Reuters. Eind februari verbood president Xi Jinping ook al de verkoop en consumptie van wilde dieren. 

Dat Shenzhen ook voor een verbod op het eten van honden en katten kiest, beargumenteert het stadsbestuur als volgt: “
Honden en katten hebben een hele nauwe relatie met mensen, veel nauwer dan andere dieren. Een verbod op het eten van die dieren is al heel gewoon in meer ontwikkelde landen en in Hongkong en Taiwan.” Het verbod zou ook tegemoetkomen aan de huidige beschaving en de gedachten die daarin bestaan over de omgang met dieren.

Een verbod op het eten van honden en katten is al heel gewoon in meer ontwikkelde landen en in Hongkong en Taiwan

Stadsbestuur Shenzhen

Worsteling

De Chinese autoriteiten worstelen met de levendige handel van dieren op de vele voedselmarkten en de uitvoering van het verbod van hun president. Er worden dan wel steeds meer vrieskisten en koelkasten verkocht in Wuhan, maar een traditie in de Chinese eetcultuur is dat je je vlees voor je eigen ogen laat slachten op de markt. Hygiënevoorschriften zijn er genoeg, alleen is het met de naleving en de controle daarvan slecht gesteld. Als de regels zijn overtreden, worden Chinese markten soms voor straf een dag gesloten. Ook is er een steeds grotere vraag naar exclusieve producten en dieren.

Het verbod van president Xi moet nog worden uitgewerkt in duidelijker regelgeving. Ondertussen zijn in China, nu het land weer opkrabbelt na een lockdown, ook de vele versmarkten weer opengegaan. Er zou daar weer op min of meer dezelfde voet worden doorgewerkt als voor de corona-uitbraak in het land, melden ooggetuigen deze week in Engelstalige media.

Volgens een medewerker van de gezondheidsdienst in Shenzhen hebben mensen genoeg aan het eten van gevogelte, vee en zeevruchten. “Er is geen bewijs dat het consumeren van wilde dieren voedzamer is”, Liu Jianping. De maatregel wordt warm verwelkomd door lokale dierenrechtengroeperingen.

Lees ook:

De vleermuis is de Corona-zondebok, maar is dat ook terecht? “Beschuldig liever jagers en handelaars” (+)

Moeten we nu mondmasker dragen of niet? “Er zijn voor gezonde mensen ook risico’s aan verbonden” (+)

2 Archiefbeeld van de vismarkt in Wuhan.
South China Morning Post via Getty Archiefbeeld van de vismarkt in Wuhan.

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bea Touzin

    Ik hoop dat ze zich eraan zullen houden heb verschrikkelijke beelden gezien levende poezen en levende honden gevild hun gekrijs gaat door been en merg honden die doodgeslagen worden .. zo verschrikkelijk mensen zonder hart

  • Francine Weckx

    Allee... Als ge die beelden ziet, dan zou je van dat volk toch een afkeer krijgen... Dat kan je hier toch niet begrijpen... Allee wat eten we vanavond slang kat of hond... Man man.. Hoe is dat mogelijk...

Lees meer