COSCO Shipping
REUTERS COSCO Shipping

Chinese olietankers op mysterieuze wijze van de radar verdwenen na Amerikaanse sancties

De VS maken zich zorgen over het grote aantal ontraceerbare Chinese tankers. Zij zouden in het geniep Iraanse olie transporteren, iets wat Amerika niet pikt. “We bestoken het transportbedrijf met berichten: het is gevaarlijk en onverantwoord”, aldus een Amerikaanse functionaris.

Een kleine maand geleden, op 25 september, legden de VS sancties op aan vijf Chinese zakenlui, verschillende bedrijven en twee olietankers. Want ondanks de bestaande sancties tegen de Iraanse oliesector, vervoerde China nog steeds aardolie vanuit Iran. Het gevolg? Sancties voor de Chinese transporteur COSCO Shipping.

Volgsysteem

Enkele dagen later - na de aankondiging dat er nieuwe sancties zouden volgen - verdwenen er plots 14 Chinese tankers van de radar. Dat betekent wellicht dat ze hun AIS (Automatic Identifiction System)-volgsysteem uitschakelden. “Dat is het niet waard”, reageert een Amerikaanse functionaris. “Het is te gevaarlijk, en onverantwoord.”

16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • DIRK RASSCHAERT

    Hij geeft sancties en de Chinezen krijgen petrol!!

  • azaire vanhoutte

    wat gaan ze eraan doen !!!!! zullen ze het conflict met chinezen durven aangaan ik geloof het niet.

Lees meer