2 CIA-directeur Mike Pompeo verdedigde het bezoek door te zeggen dat "we de Amerikanen een groter risico doen lopen, als we kansen laten schieten om samen te werken met de Russische veiligheidsdiensten in de strijd tegen terrorisme."
REUTERS CIA-directeur Mike Pompeo verdedigde het bezoek door te zeggen dat "we de Amerikanen een groter risico doen lopen, als we kansen laten schieten om samen te werken met de Russische veiligheidsdiensten in de strijd tegen terrorisme."

CIA in het nauw na vergadering met topman Russische geheime dienst tegen wie sancties zijn uitgevaardigd

De directeur van de CIA, Mike Pompeo, heeft vandaag het recente bezoek van het Russische hoofd contraspionage aan Washington verdedigd. Hij deed dat in naam van de nationale veiligheid en de internationale samenwerking tegen terreur.

De Russische media melden dat Alexander Bortnikov, de directeur van de binnenlandse inlichtingendienst FSB, en Sergueï Naryshkine, die de buitenlanse inlichtingendienst SVR leidt, vorige week in Washington waren. Naryshkine staat nochtans sinds 2014 op de zwarte lijst van de VS vanwege zijn rol in de Oekraïense crisis, toen hij nog voorzitter was van het lagerhuis van het parlement. Hij mocht dus niet op VS-grondgebied zijn.

(lees verder onder de foto)

2 Alexander Bortnikov, topman van de Russische geheime dienst.
getty Alexander Bortnikov, topman van de Russische geheime dienst.

"Kansen laten schieten"

"Hoewel Rusland een tegenstrever blijft, zouden we de Amerikanen een groter risico doen lopen, als we kansen laten schieten om samen te werken met de Russische veiligheidsdiensten in de strijd tegen terrorisme", schreef Pompeo in een brief aan de Democratische senator Chuck Schumer, die hem aan de tand had gevoeld.

Toeval of niet, de ontmoeting vond plaats een week nadat Washington had beslist geen nieuwe sancties uit te vaardigen tegen Moskou. Ook al had het Congres daar vorig jaar anders over beslist.

Begin 2017 verscherpten de Verenigde Staten nog de sancties vanwege de Russische inmenging in de verkiezingscampagne, die in het voordeel van  Donald Trump werd beslecht. 

Moskou heeft altijd ontkend dat het enige hand had in die verkiezingen. 

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Edmond Dantès

    Poetin heeft weer orders gegeven aan zijn oranje handpop.

  • chris moerman

    wat is eigenlijk het probleem ?

Lees meer