2 De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.
REUTERS De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.

CIA: “Saudische kroonprins zit achter moord op Khashoggi”

Volgens de Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman opdracht gegeven tot de moord op journalist Jamal Khashoggi. Dat meldt de Washington Post vrijdag op basis van bronnen rond het onderzoek. Khashoggi werd begin oktober vermoord in het Saudische consulaat in Istanbul.

De conclusie van de CIA staat haaks op verklaringen van de Saudische autoriteiten. Khashoggi zou volgens hen zijn vermoord op het consulaat door een team dat opdracht had gekregen hem naar Saudi-Arabië terug te brengen. Donderdag meldde de openbaar aanklager in Ryad nog dat de kroonprins niet op de hoogte was van de missie rond Khashoggi. De journalist, die onder meer voor de Washington Post werkte, was een criticus van Bin Salman en woonde in de Verenigde Staten.

Volgens de Washington Post baseert de CIA zich onder meer op een onderschept telefoongesprek tussen Khashoggi en Khalid bin Salman, de Saudische ambassadeur in de Verenigde Staten en een broer van de kroonprins. De ambassadeur belde Khashoggi om hem te zeggen dat hij naar het consulaat in Istanbul moest om documenten op te halen die hij nodig had om te kunnen trouwen met zijn Turkse vriendin. Hij garandeerde Khashoggi dat dit veilig was.

Khalid bin Salman pleegde het telefoontje in opdracht van zijn broer, schrijft de krant. De krant geeft wel toe dat niet duidelijk is in hoeverre Khalid wist dat Khashoggi ging vermoord worden. Een woordvoerder van de Saudische ambassade ontkent in de krant de inhoud van het gesprek. In een reactie op Twitter schrijft Khalid bin Salman dat hij in 2017 voor het laatst contact had met Khashoggi. “Ik heb hem nooit telefonisch gesproken en hem zeker niet aangeraden voor wat dan ook naar Turkije te gaan. Ik vraag de Amerikaanse regering om alle informatie over deze bewering vrij te geven.”

Ook zou meespelen dat volgens de CIA Mohammed bin Salman de feitelijke machthebber is in Saudi-Arabië. “Het algemene standpunt is dat het onmogelijk is dat dit is gebeurd zonder dat hij op de hoogte of betrokken was”, aldus een bron van de krant.

In Saudi-Arabië loopt ook een onderzoek tegen de moord op Khashoggi. Die zou kort na zijn aankomst op het consulaat in Istanbul zijn vermoord en in stukken gesneden. De procureur heeft elf mensen in verdenking gesteld. Voor vijf van hen dreigt de doodstraf. Een vijftal hoge ambtenaren, onder wie het hoofd van de Saudische inlichtingendienst, werden ontslagen.

Volgens the Washington Post hebben hoge Amerikaanse autoriteiten “veel vertrouwen” in de bevindingen van de CIA. Het is afwachten hoe president Donald Trump zal reageren. Saudi-Arabië is tot nu toe een belangrijke bondgenoot van de VS in het Midden-Oosten. Tegen zeventien Saudi’s hebben de Amerikanen al sancties getroffen.

2 De vermoorde journalist Jamal Khashoggi.
AFP De vermoorde journalist Jamal Khashoggi.

21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • jean decroo

    Als je alles goed bekijkt en de feiten optelt , hoef je niet van de cia te zijn om dit al een tijd te weten !

  • sylvia nuyts

    De kroonprins de opdrachtgever zal niets gedaan worden en zijn medewerkers zullen hun hoofd verliezen. Aan zijn gezicht alleen al zie je het kwaad.

Lees meer