Politiecontrole bij de gevangenis van Smyrna in de staat Delaware.
REUTERS Politiecontrole bij de gevangenis van Smyrna in de staat Delaware.

Cipier gedood bij gevangenisopstand in VS

In de Amerikaanse staat Delaware is bij een opstand in een gevangenis een cipier gedood. De politie bestormde donderdagmorgen lokale tijd het gevangenisgebouw in Smyrna en bevrijdde een door de gedetineerden gegijzelde vrouwelijke cipier. Dat meldt nieuwszender ABC.

Enkele gedetineerden hadden woensdag andere gevangenen en vier cipiers in gijzeling genomen, zei een politiewoordvoerder in Smyrna. Twee bewakers werden later vrijgelaten, een van hen moest met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht worden. In de loop van de nacht lieten de gijzelnemers ook andere gevangenen vrij.

De gijzelaars hadden via de radio een hervorming van het gevangeniswezen in Delaware, eerlijkere detentieomstandigheden, onderwijs voor gedetineerden en het einde van de willekeurige behandeling van gevangenen geëist.

Een van de redenen voor de gijzelneming was ook het presidentschap van Donald Trump. Tijdens diens ambtstermijn zullen de gevangenisvoorwaarden vermoedelijk nog slechter worden, zegden de gedetineerden. In de gevangenis zitten rond de 2.500 gedetineerden, onder wie een duizendtal mannen die ter dood veroordeeld zijn.

Tijdens de ambtstermijn van Trump zullen de gevangenisvoorwaarden vermoedelijk nog slechter worden

Opstandige gedetineerden

Lees meer