2
AFP, Getty

CNN weigert “racistisch” Trump-spotje uit te zenden

CNN weigert een van de laatste spotjes van president Donald Trump uit te zenden. Volgens de Amerikaanse nieuwszender is het campagnefilmpje racistisch. In de omstreden video maakt Trump dankbaar gebruik van de migrantenkaravaan die op dit moment door Mexico op weg is naar de grens met de Verenigde Staten. Volgens Trump vormt de stoet mensen “een groot gevaar voor Amerika”.

De enorme karavaan met naar verluidt 7.000 migranten, waar voornamelijk mensen uit Honduras, El Salvador en Guatemala in lopen, komt Trump goed uit in de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen van komende dinsdag. Bijna elke dag refereert hij in zijn toespraken en op Twitter aan de migrantenstroom die op zijn land afstevent, en die voor “groot gevaar” gaat zorgen.

“Criminelen en gelukszoekers”

Sommige van de migranten zouden uit economisch oogpunt hun thuisland hebben verlaten, anderen zijn op de vlucht voor (jeugd)bendes en ander geweld. Volgens Trump zit de karavaan echter vol met criminelen en gelukszoekers. In het spotje haalt hij daarbij steeds één man aan: de illegale Mexicaanse immigrant Luis Bracamontes, die eerder twee politieagenten doodschoot. Bracamontes staat volgens Trump symbool voor de mensen in de karavaan.

Opvallend genoeg kwam Bracamontes juist het land binnen onder de Republikeinse president Bush en werd hij het land uitgestuurd door de Democraat Clinton.

5.000 militairen

In het filmpje roept de president op tot één ding: “De karavaan moet gestopt worden.” Om dat voor elkaar te krijgen heeft Trump inmiddels 5.000 militairen naar de grens gestuurd, ondanks dat het nog enkele weken kan duren voordat de migranten daar aankomen.

De beelden van de migranten, die lopend en liftend ruim 2.500 kilometer afleggen, gaan de wereld rond. De mensen lopen uit veiligheidsoverwegingen in een grote groep. Als ze alleen reizen riskeren ze onderweg mishandeld of verkracht te worden. Een reis met een mensensmokkelaar kost algauw 10.000 dollar (ruim 8.700 euro).

(Lees verder onder de foto)

2 De karavaan met mensen onderweg naar de grens.
AFP De karavaan met mensen onderweg naar de grens.

CNN

De campagnevideo, waarin Trump oproept om dinsdag tijdens de midterms voor de Republikeinen te stemmen en zo het land te beschermen, is op enkele Amerikaanse zenders te zien, maar niet op CNN. De nieuwszender heeft vandaag in een reactie op een tweet van Donald Trump jr., de zoon van de president, bevestigd dat ze het filmpje inderdaad niet uitzenden. “CNN heeft overvloedig duidelijk gemaakt dat deze advertentie racistisch is. Toen we gevraagd werden een ​​versie van deze advertentie uit te zenden, hebben we dan ook geweigerd”, reageert de zender. 

Trump heeft nog niet geantwoord op de mededeling van CNN. Volgens zijn zoon zendt CNN enkel fake news uit en wil de zender niet praten over “echte dreigingen” die “niet in zijn agenda past”.

Kom meer te weten over de midterms in deze video: wat is het, wie wordt er verkozen en wat wordt er verwacht?

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

58 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Michael Aerts

    Feit is dat niet immigranten al honderden dodelijke slachtoffers hebben gemaakt sinds Trump president is in scholen, in een kerk, op een concert en zelfs gewoon op straat. Stop aub met het verbloemen van Trump zijn racistisch bewind. De NRA en de KKK zijn een paar van zijn hoofdsponsors en dat is niet de schuld van (s) linkse media of van de demorats zoals Fons Casteels en co het zo graag verwoorden.

  • Fons Casteels

    De weigering van de liberaal-linkse redactie van CNN om dat tv-spotje niet uit te zenden, levert Trump honderd keer meer op dan wanneer CNN het gewoon tussen de reclame voor Pepsi en Dash zou uitgezonden hebben. Meer zelfs: door het filmpje te beoordelen als "racistisch en onjuist", beweren ze bij CNN dat kiezers te dom zijn om dat zelf te oordelen. Feit blijft dat een illegale Mexicaan in oktober 2014 twee politieagenten heeft doodgeschoten: toen Obama president was.

Lees meer