AP

Coalitie excuseert zich voor bombardement op ziekenhuis

De Amerikaanse generaal John F. Campbell heeft de Afghaanse president Ashraf Ghani gebeld om excuses te maken voor het per ongeluk bombarderen van een ziekenhuis in de provincie Kunduz. Dat meldt een woordvoerder van de president. De door de Verenigde Staten geleide coalitie voerde vandaag een luchtaanval uit en raakte daarbij het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen, met zeker negentien doden tot gevolg.

Volgens AzG zijn twaalf van de negentien doden medewerkers van de hulporganisatie. Daarnaast vonden vier oudere patiënten en drie kinderen de dood. De hulporganisatie vreest dat het dodental nog zal lopen, aangezien er ook 37 mensen zwaargewond raakten en tientallen nog worden vermist.

Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken liet eerder vandaag weten dat extremisten van de Taliban in het ziekenhuis zaten. Die zijn volgens het ministerie allemaal gedood, maar AzG rept daar met geen woord over. De Taliban ontkennen dat er strijders van hen in het ziekenhuis waren.

De Verenigde Naties hebben het bombardement scherp veroordeeld. "Deze ramp is uitermate tragisch, er valt geen excuus voor te geven'', aldus het hoofd van de mensenrechtenorganisatie van de VN, prins Zeid Ra'ad al-Hussein. "Internationale en Afghaanse militairen hebben de verplichting om burgers te respecteren en te beveiligen in iedere situatie. Medische faciliteiten en medisch personeel verdienen helemaal goede beveiliging.''

Onderzoek
De VN eisen dat er een transparant onderzoek komt naar de aanval. "Deze schokkende gebeurtenis moet onmiddellijk, grondig en onafhankelijk worden onderzocht. De resultaten daarvan moeten openbaar worden gemaakt'', aldus prins Hussein. ,"Als na gerechtelijk onderzoek blijkt dat dit een opzettelijke aanval was, dan hebben we het mogelijk over een oorlogsmisdaad.''

De Amerikanen hebben zelf al een onderzoek ingesteld. Minister van Defensie Ash Carter zei dat Amerikaanse en Afghaanse troepen de laatste dagen hebben gevochten tegen Talibanstrijders in het gebied rond het ziekenhuis.

Lees meer