2 Claudia Lopez  viert haar overwinning.
AFP Claudia Lopez viert haar overwinning.

Colombiaanse hoofdstad Bogota krijgt eerste vrouwelijke burgemeester

In Colombia is de linkse centrumkandidate Claudia Lopez als eerste vrouw verkozen tot burgemeester van hoofdstad Bogota. Lopez is openlijk lesbisch en staat symbool voor de strijd tegen de corruptie. 

Ze behaalde 35,24 procent van de stemmen en deed daarmee iets beter dan de liberaal Carlos Fernando Galan (32,49 procent), zo blijkt met 98,17 procent van de stemmen geteld. De 49-jarige Lopez volgt de liberaal Enrique Penalosa op. Samen met haar probeerden meer dan 100.000 mensen een functie als gouverneur, burgemeester of lokale dan wel provinciale verkozene in de wacht te slepen. 

Het ging om de eerste lokale verkiezingen in het land sinds toenmalig president Juan Manuel Santos in 2016 een vredesakkoord sloot met de guerillabeweging FARC en zo een einde maakte aan 52 jaren van gewapend conflict. De vredesovereenkomst ten spijt kwam het toch opnieuw tot heel wat geweld in de aanloop naar de verkiezingen: zeven kandidaten werden gedood en tientallen anderen aangevallen of bedreigd.

Critici van de huidige Colombiaanse president Ivan Duque menen dat dit komt omdat Duque zich niet erg gewillig toont om het vredesakkoord volledig te implementeren. De stembusgang zelf verliep wel rustig.

2 Aanhangers van Claudia Lopez zwaaien met de regenboogvlag.
AFP Aanhangers van Claudia Lopez zwaaien met de regenboogvlag.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer