De Britse premier Theresa May met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.
EPA De Britse premier Theresa May met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

Commissie waarschuwt: “EU zal uitstel niet zomaar goedkeuren”

De Europese lidstaten zullen niet zomaar instemmen met het Britse verzoek om de brexit uit te stellen tot na 29 maart. Dat zegt een woordvoerder van de Europese Commissie. Vlaams minister-president Geert Bourgeois hoopt dat uitstel uiteindelijk zal leiden tot afstel.

Het Britse Lagerhuis heeft premier Theresa May vanavond het mandaat gegeven om de Europese leiders om uitstel van de brexit te vragen tot na 29 maart. 

Maar dat uitstel zal niet zomaar goedgekeurd worden, waarschuwt de Europese Commissie. "De unanieme goedkeuring van de lidstaten is nodig", reageert een woordvoerder. "Het is aan de lidstaten om dat verzoek te overwegen, met de noodzaak om het functioneren van de Europese instellingen te vrijwaren als prioriteit en met aandacht voor de redenen voor en de duur van het mogelijke uitstel", klinkt het. Volgens de woordvoerder is Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker "constant in contact met alle Europese leiders". 

De Europese staatshoofden en regeringsleiders ontmoeten elkaar volgende week donderdag en vrijdag voor een Europese top. Vermoedelijk beslissen ze dan over uitstel van de brexit.

Ik blijf hopen dat de Britten uiteindelijk terugkomen op de brexit.

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president

“Een uitstel dient gekoppeld te worden aan een voorstel van Britse kant”, zegt ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). De Britten moeten met een concreet voorstel over hoe het nu precies verder moet over de brug komen. Uitstel kan tot 30 juni, zoals May vraagt, of langer, zegt Bourgeois. Voor een verlenging tot 30 juni zal May wel één van haar rode lijnen moeten verschuiven en bijvoorbeeld in de douane-unie met de EU moeten blijven, vindt hij. Daarnaast hoopt Bourgeois dat het uitstel uiteindelijk zal leiden tot afstel. “Ik blijf hopen dat de Britten uiteindelijk terugkomen op de brexit”, klinkt het.

Bourgeois wil in elk geval dat “al het mogelijke gedaan wordt om de Vlaamse jobs en de Vlaamse welvaart te beschermen”.

Geraak je niet meer wijs in het hele Brexit-kluwen? Check ons ‘Brexicon’ voor een heldere verklaring van alle termen.

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Frank Van den Bulck

    Make up your mind ! Die peperdure klucht duurt nu toch al lang genoeg, me dunkt.

  • Josse Vos

    Deze farce illustreert overduidelijk het failliet van de EU.

Lees meer