2 Een vrouw met mogelijk Ebola-symptomen wacht tot ze geholpen wordt in Goma.
EPA Een vrouw met mogelijk Ebola-symptomen wacht tot ze geholpen wordt in Goma.

Congo wijst Belgisch ebolavaccin af

De Congolese overheid zal de uitrol van een ­experimen­teel ebolavaccin van Janssen Pharma­ceutica niet goedkeuren. Het zou "verwarrend" zijn voor de bevolking, schrijft De Standaard vandaag.

Janssen Pharma­ceutica heeft genoeg dosissen van een experimenteel vaccin klaarstaan waarmee op korte termijn een half miljoen extra Congolezen ingeënt kunnen worden tegen ebola - als het moet, zelfs anderhalf miljoen mensen.

Het farmabedrijf wacht al maanden op groen licht van de Congolese regering, maar dat zal wellicht niet komen. De Congolese minister van Volksgezondheid, Oly Ilunga, blijkt geen voorstander te zijn van het vaccin dat het Belgische bedrijf ontwikkelde met het Deense biotechbedrijf Bavarian Nordic met financiële steun van de EU.

Ilunga waarschuwt voor "nieuwe communicatie- en vertrouwens­problemen" in de gemeenschap. Eerder meldde Ilunga al dat een tweede experimenteel vaccin "verwarrend" zou zijn voor de bevolking en dat hij er geen goed­keuring voor geeft. "We blijven klaarstaan om vaccins ter beschikking te stellen als de autoriteiten in Congo vinden dat er nood aan is", klinkt het bij Janssen Pharma­ceutica.

2 Een man wordt gescreend op symptomen van Ebola in Goma.
EPA Een man wordt gescreend op symptomen van Ebola in Goma.

22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Serge Surmont

    Als die minister geen toelating geeft voor dat "medicijn" zal die daar wel een reden voor hebben!!! Farmacéutica zijn gangsters, dat zouden jullie toch moeten weten.

  • philippe decock

    Dat ze hun plan dan trekken. Iemand die niet wil geholpen worden kan je ook niet helpen.

Lees meer