Ter illustratie
AP Ter illustratie

Congolees vrachtvliegtuig met acht mensen aan boord vermist

Een Congolees vrachtvliegtuig, gebruikt door de diensten van president Felix Tshisekedi, is gisteren boven het oosten van Congo vermist geraakt met acht mensen aan boord. Dat meldt de Congolese burgerluchtvaartautoriteit (AAC). “De hypothese van een crash wordt alsmaar sterker”, aldus Giscard Kusema, een woordvoerder van de president. 

Het vliegtuig werd ingezet voor Tshisekedi’s bezoek aan het oosten van het land. Jeune Afrique meldt, op basis van bronnen bij het presidentschap, dat het wrak gevonden werd in de oostelijke provincie Maniema.

Het toestel, een Antonov 72, voerde een logistieke operaties uit voor de Congolese president Félix Tshisekedi. Aan boord van het vliegtuig bevonden zich vier bemanningsleden en vier passagiers. De vier passagiers waren drie militairen van de republikeinse garde en Tshisekedi’s vaste chauffeur. Het vliegtuig vervoerde ook voertuigen van de president. De bemanning bestond uit Oekraïners, zeggen verschillende bronnen.

“We weten dat het vliegtuig is opgestegen in vreselijke weersomstandigheden”, aldus Kusema. Het vrachtvliegtuig “verloor het contact met het controlecentrum (...) 59 minuten na het opstijgen” in Goma, zegt AAC.

Tshisekedi is gisterenavond teruggekeerd naar de hoofdstad Kinshasa, na een bezoek aan de regio rond de oostelijke stad Beni, in de provincie Noord-Kivu. Beni en omgeving staan bekend als een van de meest instabiele gebieden van Congo. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer