UNKNOWN

Congolese parlementsleden zetten vraag om opvang Bemba met petitie kracht bij

Een tiental Congolese parlementsleden heeft vandaag bij het Belgisch parlement een petitie ingediend met de vraag om de Congolese oud-vicepresident en oppositieleider Jean-Pierre Bemba in ons land op te vangen, mocht hij binnenkort voorwaardelijk weer vrij komen. Bemba wordt momenteel nog vastgehouden door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.
 
"We zijn de petitie komen afleveren met handtekeningen van 121 Congolese parlementsleden van alle strekkingen", bevestigde initiatiefnemer Clément Kanku Bukasa, na een onderhoud met verschillende Belgische volksvertegenwoordigers.

Samenwerken
"Bemba werd op 24 mei 2008 in België gearresteerd", brengt Kanku in herinnering. Dat gebeurde op basis van een arrestatiebevel van het ICC, waarin sprake is van moord, diefstal en plunderingen door hem en zijn militie. De feiten dateren van de periode tussen oktober 2002 en maart 2003. Volgens Kanku is het nu aan ons land om "te tonen dat het bereid is om te gaan samenwerken op het moment dat Bemba vrijkomt."
 
Kanku hoopt alvast dat de demarche concrete resultaten zal opleveren. "We hopen dat België gaat samenwerken met het ICC en dat het geen onnodige moeilijkheden gaat creëren aan de vooravond van het bezoek van koning Albert II" aan Congo, luidde het nog. (belga/ypu)

Lees meer