2 Jaarpashouders kregen donderdag al een kijkje in de keuken van 'corona-proof’ pretpark Walt Disney World. (09/07/2020)
AP Jaarpashouders kregen donderdag al een kijkje in de keuken van 'corona-proof’ pretpark Walt Disney World. (09/07/2020)

Corona in de VS: zelfs derde dagrecord op rij houdt heropening Disney World niet tegen

Vrijdag werden in de Verenigde Staten bijna 69.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus gerapporteerd. Dat is het derde dagrecord op rij, volgens de telling van persbureau Reuters. Het nieuws komt ongelegen voor Walt Disney World. Aan de vooravond van de heropening van het pretpark in Florida, werden in de zwaar getroffen staat 11.433 nieuwe infecties gemeld.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Tot dusver kwamen er in Florida maar één keer eerder in 24 uur zoveel coronapatiënten bij. De lokale gezondheidsautoriteiten gaven toe dat de jongste cijfers erop duiden dat het virus zich nog ongecontroleerd verspreid in delen van de zuidelijke staat. In 48 ziekenhuizen in Florida zijn inmiddels alle bedden op intensieve zorgen al bezet. 

Ondertussen gingen de voorbereidingen op het weer opengaan van de Disney-pretparken in Orlando gewoon door. Donderdag kregen houders van een jaarabonnement al de gelegenheid om te wennen aan een ‘corona-proof’ bezoek aan het pretpark. 

2
AP

Niet iedereen is blij met de heropening van het park. Ongeveer 19.000 mensen, onder wie werknemers, hebben een petitie ondertekend waarin Disney wordt gevraagd de heropening van het complex uit te stellen. Voorlopig zonder succes.

Zaterdag is een beperkt aantal bezoekers weer welkom. Ter bescherming moeten alle bezoekers binnen de poorten een mondmasker dragen en wordt aan de ingang bij iedereen de lichaamstemperatuur gemeten. Er zullen geen parades worden gehouden en ook geen vuurwerkshows of andere activiteiten die grote menigtes trekken.

3,1 miljoen besmettingen

Ook buiten Florida houdt het virus flink huis. Volgens een telling van Reuters neemt in 44 van de 51 staten het aantal nieuwe besmettingen nog toe. In acht staten werden vrijdag nieuwe dagrecords gevestigd. Het gaat daarbij om Alaska, Georgia, Idaho, Louisiana, Montana, Ohio, Utah en Wisconsin.

In Texas waarschuwde de gouverneur Greg Abbott dat hij ingrijpendere maatregelen niet uitsluit. “Als we de verspreiding van Covid-19 niet vertragen, zou de volgende stap een lockdown moeten zijn”, zei de Republikein tegen een lokale zender. In de staat geldt nu al een mondmaskerplicht.

De autoriteiten in Californië zeggen dat tot 8.000 gevangenen vrijgelaten kunnen worden om te voorkomen dat het virus verder om zich heen kan grijpen in gevangenissen. In San Quentin State Prison bij San Francisco zou ongeveer de helft van de gedetineerden besmet zijn geraakt.

De VS zijn wereldwijd het zwaarst getroffen door de pandemie. Er zijn meer dan 3,1 miljoen coronagevallen vastgesteld en ongeveer 134.000 patiënten zijn overleden.

Lees ook:

“Trump is er in geslaagd van het dragen van maskers een ideologische keuze te maken. Toen ik met mijn masker op stapte, hoorde ik achter me: ‘Doe dat af, linkse rat’” (+)

Viroloog Marc Van Ranst: “Enkel lockdown kan Verenigde Staten redden van catastrofe” (+)

Woordvoerster Witte Huis over strijd tegen Covid-19: “De wereld ziet ons als toonaangevend”

Ziekenhuizen in Florida, Texas en Arizona dicht bij maximumcapaciteit

15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Anita Van Damme

    Cijfers op zich zeggen niet veel. Bij de cijfergegevens ontbrak/ontbreekt steeds de juiste verhouding tot de grootte van de bevolking en de bevolkingsdichtheid. Dat al die geleerde universitairen dat niet zien zegt veel over de kwaliteit van ons onderwijs op dat niveau. Groepsimmuniteit ? Vergeet het als het juist is dat de antistoffen vaak na enkele weken verdwijnen. Ook zij die reeds Corona hadden kunnen dus opnieuw besmet worden.

  • PAULA SMETS

    Leer er mee leven. Punt. Wat iedereen ook zegt of doet.

Lees meer