4 Het coronavirus eiste gisteren en vandaag twee doden in Italië.
EPA Het coronavirus eiste gisteren en vandaag twee doden in Italië.

Coronavirus eist nu ook tweede leven in Italië, tiental gemeenten in lockdown, aantal gevallen in Zuid-Korea meer dan verdubbeld

Deze voormiddag is een tweede Italiaanse patiënt overleden aan het coronavirus. Dat meldt het persbureau Ansa. Het gaat om een vrouw uit de noordelijke regio Lombardije. Gisteren was al een patiënt in de Noord-Italiaanse stad Padua overleden na besmet te zijn met het coronavirus. De 78-jarige man was daarmee het eerste dodelijke slachtoffer van de ziekte in Italië. Vorige week liet een 80-jarige Chinese toerist het leven in Frankrijk.

Gezondheidsautoriteiten hadden eerder op vrijdag zestien gevallen van het virus aangekondigd in de rijke noordelijke regio van Lombardije en twee in het naburige Veneto, waar Padua zich bevindt. Vandaag is het aantal besmettingen opgelopen naar meer dan 50, en dus twee overlijdens. In een tiental Italiaanse gemeenten worden de openbare voorzieningen afgesloten om verdere verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is Italië het Europese land met de meeste besmettingen. 

De besmettingen konden vastgesteld worden nadat woensdagavond in gemeente Codogno, zowat 60 kilometer ten zuidoosten van Milaan, een 38-jarige man in het ziekenhuis was opgenomen. Zijn ziekte werd aanvankelijk niet in verband gebracht met het coronavirus. Hij was zelf niet in China, maar zou het virus gekregen hebben van een vriend die eind januari naar China was geweest. 

De 38-jarige patiënt nul ligt nog op intensieve zorgen. Twee andere patiënten zijn de vrouw van de man, die acht maand zwanger is, en een andere vriend. Geen enkele van de drie ging zelf naar China. De vrouw was lerares in een lagere school en verblijft nu in een ziekenhuis in Milaan in quarantaine.

Intussen zijn er nog acht bijkomende besmettingen vastgesteld in Lombardije, zegt Gallera. Onder hen zijn ook vijf gezondheidswerkers die in het ziekenhuis in contact kwamen met de 38-jarige man. 

 “We hebben een verplichte quarantaine ingesteld voor iedereen die in contact kwam met de patiënten”, zegt Gallera. Volgens Italiaanse media zou het gaan om ongeveer 250 mensen, waaronder ook verpleegkundigen en artsen van het ziekenhuis. 100 mensen worden getest voor het virus. 

4 De inwoners van Codogno en twee andere steden worden aangeraden binnen te blijven.
EPA De inwoners van Codogno en twee andere steden worden aangeraden binnen te blijven.

50.000 burgers getroffen

Om een verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen hebben negen gemeenten in Lombardije beslist de openbare plaatsen voor een week af te sluiten. Het gaat onder meer om cafés, scholen en sportzalen. Ongeveer 50.000 mensen worden daardoor getroffen. In één gemeente in Veneto zijn dezelfde maatregelen van kracht. 

Inwoners van “risicozones” Codogno, Castiglione d’Adda en Casalpusterlengo, steden ten zuidoosten van Milaan met minder dan 15.000 inwoners, worden nu aangeraden om thuis te blijven. 

Slecht nieuws uit Zuid-Korea

Het dagelijkse aantal nieuwe gevallen van coronavirusbesmetting in China daalt wel, al ligt dat grotendeels aan een nieuwe telmethode waarbij enkel laboratoriumtests worden meegerekend. De Chinese nationale gezondheidscommissie heeft het vandaag over 397 gevallen, tegenover bijna 900 gisteren. Er zijn 109 nieuwe sterfgevallen door het virus volgens de commissie, wat het nationale totaal op 2.345 doden brengt. De dag ervoor waren er nog 118 doden. Het aantal besmettingen staat nu op meer dan 76.000.

Ook in Israël en Libanon zijn ondertussen besmettingen opgedoken. Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Zuid-Korea is dan weer meer dan verdubbeld. Vannacht onze tijd meldden de autoriteiten eerst 142 nieuwe gevallen voor een totaal van 346, rond 9 uur Belgische tijd kwamen daar nog eens 87 nieuwe gevallen bij, waarmee het totaal op 433 komt te staan. Er is ook een tweede dodelijk slachtoffer gevallen, voegt het Koreaanse Centrum voor ziektebestrijding en preventie toe in een verklaring.

4 Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Zuid-Korea is meer dan verdubbeld.
AFP Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Zuid-Korea is meer dan verdubbeld.

Sekte

De meest recente gevallen van infectie werden gerapporteerd in een ziekenhuis in Cheongdo. Die stad in het zuiden van het land is de geboorteplaats van Lee Man-hee, de stichter van de Shincheonji-kerk van Jezus, een christelijke sekte die wordt getroffen door het virus. Drie weken geleden werd de begrafenis van Lee’s broer drie dagen lang gehouden in een ruimte die bij het ziekenhuis hoort.

In totaal zijn meer dan 150 leden van de christelijke sekte besmet en hebben meer dan 1.000 anderen symptomen. De eerste hiervan was een 61-jarige vrouw, die niet wist dat ze een virale longontsteking had opgelopen en het virus zou hebben overgedragen, met name door religieuze diensten bij te wonen in een kerk van de sekte in de stad Daegu. De Zuid-Koreaanse overheid zegt een lijst te hebben van 9.300 mensen die recent in de kerk zijn geweest. 

Ook in de miljoenenstad Busan (3,5 miljoen inwoners) en op het toeristische eiland Jeju zijn de eerste besmettingen bevestigd.

Grote zorgen om Iran

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sprak gisteren al haar zorgen uit over het coronavirus dat soms buiten China opduikt zonder dat duidelijk is hoe dat precies kan. Er zijn dan bijvoorbeeld geen aanwijzingen dat degene die besmet is, contact had met iemand die het virus al bij zich droeg.

“Hoewel het totaal aantal gevallen van Covid-19 buiten China betrekkelijk klein blijft, zijn we bezorgd over het aantal gevallen zonder duidelijk epidemiologisch verband, zoals een reisverleden naar China of contact met een bevestigd geval”, zei WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus tijdens een persconferentie.

Hij toonde zich vooral bezorgd over het aantal besmettingen in Iran. Daar zijn inmiddels 28 gevallen bekend en vijf mensen zijn er overleden aan de gevolgen van het virus. Het ministerie van Volksgezondheid in Teheran roept de bevolking op kalm te blijven. De (staats)media in het streng gecontroleerde land worden verzocht hun berichtgeving over het coronavirus te coördineren met het ministerie. Volgens regeringswoordvoerders zal er een informatiecentrum voor de media opgericht worden.

Alleszins heeft de berichtgeving tot bezorgdheid geleid. Vele mensen vrezen dat er meer slachtoffers en patiënten zouden zijn dan tot nu toe bekend. In de hoofdstad Teheran zijn in bijna alle winkels en apotheken ontsmettingsmiddelen uitverkocht.

4 Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Zuid-Korea is meer dan verdubbeld.
AP Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Zuid-Korea is meer dan verdubbeld.

“Incubatietijd mogelijk veel langer”

Volgens WHO-topman Tedros zijn er in elk geval steeds minder mogelijkheden om de uitbraak in te dammen. Het kan volgens de WHO-topman nog alle kanten op gaan. “Als we het goed doen, kunnen we elke serieuze crisis afwenden, maar als we de gelegenheid voorbij laten gaan, hebben we een serieus probleem.” 

Waar wetenschappers zich ook zorgen om maken, is dat de incubatietijd van het coronavirus mogelijk langer is dan gedacht. De autoriteiten in de Chinese provincie Hubei melden dat een 70-jarige man pas 27 dagen nadat hij was besmet ziekteverschijnselen begon te vertonen. Experts gingen tot dusver uit van een maximale incubatietijd van 14 dagen. 

De man vertrok op 24 januari uit Shennongjia, waar hij nauw contact had gehad met zijn zus. Die was besmet met het virus. De man kreeg daarop pas op 20 februari koorts. Een dag later bleek uit een test dat hij het nieuwe coronavirus ook had opgelopen.

De incubatietijd is de periode tussen de besmetting en de eerste ziekteverschijnselen. Als die periode langer blijkt te zijn, zou dat het lastiger kunnen maken de verspreiding van het virus tegen te gaan.

37 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Etienne Callebout

    Alles zal op zijn gat liggen ,door dat China experimenteerde met biologische virussen en geen anti serum heeft .wanneer zal er iemand China verantwoordelijk stellen voor de gezondheid die in gevaar gebracht wordt over de hele wereld .moet er nog zand zijn .

  • Albert De Vries

    Geen nood, sinds 22 januari 2020 is er : “Europa staat klaar om te reageren op het coronavirus”. En dat gaat Europa vanaf vandaag dan ook aan alle Europese burgers tonen daar in Italië. Let maar op !

Lees meer