Corruptie veroorzaakt politieke chaos op Mallorca

Een reeks van corruptieschandalen op Mallorca heeft het Spaanse vakantie-eiland Mallorca in een politieke chaos gestort. De door de socialist Francesc Antich geleide regionale regering op de Balearen zit in het parlement in Palma de Mallorca zonder meerderheid. Antich slaagde er niet in de conservatieve Volkspartij (PP) en de kleine Mallorcaanse Unie (UM) tot een pact over te halen, dat de archipel tot het einde van de legislatuurperiode over goed een jaar aan politieke stabiliteit moest helpen.
 
Beide partijen wezen het aanbod af. De PP wilde de regering ook niet ten val brengen door een motie van wantrouwen. Daarmee hangt de regering Antich letterlijk in de lucht. De socialisten hadden tot voor kort een coalitieregering met een links blok van kleinere partijen en de liberale UM geleid, die over een stem meer beschikte. Maar anderhalve week geleden zegde Antich de coalitie met de UM op en gooide haar ministers uit het kabinet.
 
Er was namelijk gebleken dat politici van de regionale partij bij de vleet in corruptieschandalen verwikkeld waren. Verschillende ex-ministers en de UM-partijvoorzitter werden gearresteerd. El Mundo betitelde de UM als "de meest corrupte partij van heel Spanje". (dpa/gb)

Lees meer