AFP

Cory Booker stapt uit Democratische race om presidentschap: nog 12 kandidaten over

Cory Booker (50) is niet langer kandidaat om de Democratische nominatie binnen te halen voor het Amerikaanse presidentschap. Dat heeft hij zelf aangekondigd op Twitter. De senator van New Jersey was een van de bekendere namen, maar zijn campagne kreeg nooit echt de wind in de zeilen.

Booker – een Afro-Amerikaan – klaagde onlangs nog het gebrek aan diversiteit aan bij de kandidaten voor het presidentschap in het Democratische kamp, na de opgave van onder meer senator Kamala Harris van Californië en voormalig minister van Huisvesting onder Barack Obama Julián Castro. Nu hij de handdoek gooit, is het veld nog minder divers geworden. Als reden voor zijn opgave gaf hij een gebrek aan fondsen.

Debat

Zijn vertrek komt een dag voor het volgende Democratische debat. Dat vindt plaats in Iowa, de staat waar de allereerste Democratische voorverkiezing over minder dan een maand plaatsvindt. Hij zou daar sowieso niet op het podium gestaan hebben, omdat hij niet aan de toelatingsvoorwaarden van het debat voldeed. Kandidaten moeten onder meer een bepaald bedrag opgehaald hebben en een minimumpercentage halen in een reeks officiële polls. Op het podium zullen morgen daardoor maar zes kandidaten staan, allemaal blanken.


In totaal zijn er nu nog 12 Democratische kandidaten in de race. Een van hen zal het mogen opnemen tegen president Donald Trump tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. Topfavorieten zijn voormalig vicepresident onder Barack Obama Joe Biden, senatoren Elizabeth Warren en Bernie Sanders en voormalig burgemeester van South Bend, Indiana Pete Buttigieg. 

Lees meer