2 Wilson Roosevelt Jerman, zoon van een landarbeider, trad in 1957 in dienst in het Witte Huis, als schoonmaker onder president Dwight Eisenhower.
RV Wilson Roosevelt Jerman, zoon van een landarbeider, trad in 1957 in dienst in het Witte Huis, als schoonmaker onder president Dwight Eisenhower.

Exclusief voor abonnees

Covid-19 velt Wilson Jerman, de butler die onder 11 Amerikaanse presidenten diende

Na ruim 50 jaar dienst in het Witte Huis: “Het plezier was aan mijn kant”

Hij diende elf Amerikaanse presidenten in het Witte Huis, van Dwight Eisenhower in 1957 tot Barack Obama in 2012. Wilson Roosevelt Jerman begon er als schoonmaker maar toen first lady Jackie Kennedy ingenomen raakte door de goedlachse man, promoveerde ze hem tot butler. Jerman eindigde zijn loopbaan als hoofdkelner van de Obama’s. Dienen onder een Afro-Amerikaanse president was een zoete overwinning voor de man die vorig weekend op zijn 91ste overleed aan complicaties na een Covid-19 besmetting.

De zoon van een landarbeider uit North Carolina houdt op zijn twaalfde de school voor bekeken en gaat, zijn vader achterna, op een boerderij werken. In 1955, hij is dan 26, verhuist Jerman naar Washington DC. Daar werkt hij als traiteur, maar twee jaar later - tijdens de ambtstermijn van president Dwight Eisenhower - wordt hij als schoonmaker ingelijfd in het Witte Huis. Daar wordt Jerman maatjes met Eugene Allen, de presidentiële butler die onder president Truman was begonnen en Jerman aanport om de positie van butler te ambiëren.

Je hebt 25% van dit artikel gelezen

Lees meer