3 De fabriek waar de bende de dure olijfolie namaakte.
Europol De fabriek waar de bende de dure olijfolie namaakte.

Criminelen verdienen miljoenen per jaar met nagemaakte dure olijfolie

Een internationale bende met leden in Duitsland en Italië heeft jarenlang miljoenen euro’s winst weten te maken met goedkope zonnebloemolie. De criminelen voegden er onder meer sojaolie aan toe om het eindproduct daarna aan Duitse restaurants te verkopen als veel duurdere extra vierge of zuivere olijfolie. Zo maakten ze naar schatting acht miljoen euro winst per jaar.

De olijfolie werd gemaakt door goedkope zonnebloemolie van een euro per liter aan te lengen met chlorofyl, bètacaroteen en sojaolie. Zo werd de kleur van de duurdere olijfolie nagebootst om verkopers om de tuin te leiden. Vervolgens werd het nagemaakte brouwsel voor zo’n vijf tot tien euro per liter verkocht.

Europol kwam in samenwerking met lokale autoriteiten de bende op het spoor. Het gladde goedje werd volgens de opsporingsdiensten gefabriceerd in onhygiënische omstandigheden en in vrachtwagens naar Duitsland vervoerd.

Miljoenen

De handel bleek behoorlijk lucratief. De bende had per jaar maar voor een miljoen euro aan goedkope olie nodig om een winst van acht miljoen euro te behalen. Al in maart kwam Europol de fraude op het spoor.

Er werden twintig criminelen in Duitsland en Italië opgepakt. Bij huiszoekingen legde Europol ook beslag op 150.000 liter van de namaakolie.

3 De fabriek waar de bende de dure olijfolie namaakte.
Europol De fabriek waar de bende de dure olijfolie namaakte.
3 Een deel van de fabriek van de bende
Europol Een deel van de fabriek van de bende

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Patrick Kelchtermans

    hetzelfde met honing, je wordt langs alle kanten belazerd. Nu, ik snap die oplichters ook wel. Waarom je hele leven lang keihard werken voor een aalmoes als je met veel minder moeite, veel minder tijd en even weinig risico rijk kan worden? Enkel degenen die het op een gegeven moment te groots zien, worden gepakt. Het gaat zo gemakkelijk, dat sjoemelen, dan is de verleiding natuurlijk groot.

  • Patrick Duyck

    Zegt veel over de restaurants waar ze verkochten , als ze t daar al niet merkten

Lees meer