De afgelopen weken werd druk campagne gevoerd voor het afschaffen van de maatregel: “Fouten uit het verleden zouden iemand toekomst niet mogen bepalen”, staat er op dit t-shirt.
AP De afgelopen weken werd druk campagne gevoerd voor het afschaffen van de maatregel: “Fouten uit het verleden zouden iemand toekomst niet mogen bepalen”, staat er op dit t-shirt.

Cruciaal voor 2020? Meer dan miljoen ex-veroordeelden krijgen opnieuw stemrecht in Florida

In de Verenigde Staten werd gisteren niet alleen een nieuw Congres verkozen, in heel wat staten stonden ook volksraadplegingen op het stembiljet. In Florida keurden kiezers zo een voorstel goed dat de toekomstige verkiezingen ingrijpend kan veranderen. Anderhalf miljoen veroordeelden krijgen voortaan na hun straf hun stemrecht terug.

In Florida mogen burgers die ooit veroordeeld zijn en hun al dan niet voorwaardelijke straf volledig hebben uitgezeten, niet opnieuw gaan stemmen. Het gaat om naar schatting anderhalf miljoen mensen, goed voor maar liefst 10 procent van de volwassen bevolking van de staat. Onder Afro-Amerikanen gaat het om 20 procent van de inwoners.

Maar de maatregel werd gisteren verworpen in een volksraadpleging. 63 procent van de kiezers stemde voor een voorstel om ex-veroordeelden opnieuw stemrecht te geven na hun straf. Enkel wie veroordeeld is voor moord of seksuele misdrijven, mag niet opnieuw stemmen na zijn straf. Het voorstel moest 60 procent van de kiezers overtuigen om goedgekeurd te zijn.

De maatregel was in Florida al langer omstreden. Ex-veroordeelden konden hun stemrecht opnieuw aanvragen aan de gouverneur, maar die was niet verplicht daar op in te gaan. De vorige Democratische gouverneur, Charlie Crist, keurde tijdens zijn ambtstermijn van vier jaar meer dan 150.000 aanvragen goed, maar zijn Republikeinse opvolger Rick Scott tekende sinds 2011 amper 3.000 aanvragen. Een federale rechter noemde het systeem begin dit jaar ongrondwettelijk, waardoor aan de kiezer gevraagd werd of het afgeschaft moest worden.

Mogelijk zal de beslissing een cruciale rol spelen bij de presidentsverkiezingen van 2012. Florida stemt traditioneel erg nipt voor de ene of andere kandidaat. Ook dit jaar is het verschil miniem tussen Democratisch senaatskandidaat Bill Nelson en zijn uitdager, huidig gouverneur Scott: die laatste ligt met amper 35.000 op in totaal 8 miljoen stemmen voor op Nelson. In de gouverneursrace ligt de Republikeinse kandidaat 60.000 stemmen voor op de Democratische kandidaat Andrew Gillum. 

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • pat coens

    daarin zie je het verschil al democraat keurd 150000 duizend aanvragen goed de Republikeinse 3000 duizend als ze maar stemmen kunnen ronselen het gaat niet om te besturen van een land maar om hun egoïstische trekken en hun vet betaald postje

  • Robert Tijsmans

    Goed voor de Democraten. Zij zijn de partij van en voor criminelen.

Lees meer