5
AFP

Cruiseschip veilig aangekomen in Noorse haven na grootschalige reddingsactie

Een cruiseschip is gisteren in een storm in de problemen gekomen voor de kust van Noorwegen nadat de motoren uitvielen. Een grote, moeizame reddingsactie werd op touw gezet. Ongeveer 479 mensen werden per helikopter geëvacueerd. Twintig van hen raakten gewond, drie zelfs ernstig. Vandaag kwam het schip veilig aan in de haven van Molde. De negenkoppige bemanning van een tweede gestrande schip in de buurt van het cruiseschip is in veiligheid gebracht. 

Volgens Noorse media deden drie van de vier motoren van het cruiseschip Viking Sky het in de loop van de dag weer. Het schip zette met een snelheid van een paar knopen koers naar Molde in Noorwegen en kwam daar rond 16 uur aan. Het kreeg daarbij hulp van twee bevoorradingsschepen en een sleepboot. Aan de evacuatie was eerder een einde gekomen. Aan boord zijn er nog 436 passagiers en 458 bemanningsleden.

Er zijn 460 passagiers naar de wal gebracht, er worden schikkingen getroffen om hen naar huis te laten vliegen. De eersten vertrekken al vandaag. 25 mensen hebben verwondingen opgelopen en hebben verzorging in Noorse medische centra gekregen. Sommigen mochten al beschikken, aldus de woordvoerder. 

Het schip met 1. 373 opvarenden, onder wie 915 passagiers en 458 bemanningsleden, kwam in de problemen voor Hustadvika, een 20 kilometer lang rotsachtig gebied voor de Noorse kust dat bekend staat als het gevaarlijkste van het land. In het gebied raast een storm die zorgt voor sterke wind en hoge golven. Het is gevaarlijk om motorproblemen te hebben in deze wateren, waar veel riffen zijn, zeiden de reddingsdiensten. In het verleden hebben zich daar nog scheepsongevallen voorgedaan. 

De meeste passagiers zijn Amerikanen en Britten, velen op leeftijd, maar er zijn volgens Noorse media ook opvarenden uit veertien andere landen. Buitenlandse Zaken laat, na contact met de bevoegde diensten, weten dat er geen reden is om aan te nemen dat er Belgen aan boord zouden geweest zijn.

Inmiddels heeft het Noorse Viking Ocean Cruise de voor 27 maart voorziene afvaart, ‘Scandinavia & the Kiel Canal’, geannuleerd.

Gewonden

De politie van de provincie More og Romsdal, in het uiterste noordwesten van Noorwegen, zei dat de Viking Sky gistermiddag een noodsignaal uitzond. Bedoeling was alle opvarenden van het schip te halen, maar dat bleek uiteindelijk niet nodig. 

De politie zei eerder dat om 1.45 uur de eerste 230 passagiers aan land waren gebracht. Ze werden gehuisvest in een noodcentrum in de stad Brynhallen, ongeveer 500 kilometer ten noorden van Oslo. Uiteindelijk zijn er 460 passagiers geëvacueerd. 25 van hen waren gewond en werden overgebracht naar het ziekenhuis. Drie van hen zouden er ernstig aan toe zijn, maar niet in levensgevaar.

De evacuatie van de voornamelijk Britse en Amerikaanse passagiers wordt gehinderd door het slechte weer. De golven zijn zes tot acht meter hoog en het waait hard. Op sociale media verschijnen beelden waarop te zien is hoe de meubels op het dek van de ene kant naar de andere schuiven en een stuk plafond op de hoofden van enkele passagiers valt. 

Nadat het schip door een massieve golf was geraakt, liep het voor een deel ook onder water. Op de beelden die werden gedeeld op Twitter zien we passagiers met reddingsvesten, sommige onder hen met de voeten in het water.

Twee reddingsboten moesten noodgedwongen omkeren door het noodweer, zegt de maritieme reddingsdienst. Vijf helikopters en verschillende andere schepen werden ter plaatse gestuurd. Maar per helikopter kunnen er maar 20 tot 30 passagiers gered worden. 

De evacuatie per helikopter te midden van de storm was voor sommige passagiers een ervaring om snel te vergeten. “Nog nooit heb ik zoiets griezeligs meegemaakt”, vertelt Janet Jacob, die als een van de eerste veilig aan land werd gebracht. Er stond zo veel wind dat ze dacht dat ze met de helikopter in een tornado waren beland. 

Op het land is er een centrum geopend om de geëvacueerde mensen op te vangen. Momenteel is er sprake van een twintigtal gewonden. Drie mensen zouden er erg aan toe zijn, onder andere een man van in de zeventig en een vrouw van in de negentig. De reddingsdienst meldt ook dat de opvarenden van het cruiseschip niet meer in gevaar zijn.

Het schip kwam van de stad Bergen en was op weg naar de stad Stavanger. De Viking Sky is gebouwd in 2017 en behoort tot de vloot van Viking Ocean Cruises.

5 Passagiers wachten met hun reddingsvesten aan in de gang op hun evacuatie.
AP Passagiers wachten met hun reddingsvesten aan in de gang op hun evacuatie.
5 Noodcentrum om de geëvacueerde passagiers op te vangen.
EPA Noodcentrum om de geëvacueerde passagiers op te vangen.

Tweede schip

Later op de middag ontving de Noorse kustwacht een tweede noodsignaal van een schip dat is gestrand voor Hustadvika, de Hagland Captain. Het ging om een vrachtschip in de buurt van het cruiseschip dat eerder al in nood kwam.  Het vrachtschip kwam de Viking Sky ter hulp. Twee helikopters werden omgeleid naar het vrachtschip om de negen bemanningsleden te evacueren. De negen opvarenden zijn met helikopters aan land gebracht en worden daar verzorgd, evenals de geredde passagiers van het cruiseschip. 

Om gered te worden moesten de bemanningsleden van de Hagland Captain eerst in het ijskoude water springen. Door twee helikopters zijn ze vervolgens uit het water getakeld. Ook bij het schip Hagland Captain, dat op weg naar de Viking Sky om te helpen, viel de motor uit. Het schip maakte daarna slagzij, zegt de Zuid-Noorse reddingsdienst. Het schip ligt voor anker in de buurt van waar het passagiersschip in de problemen kwam. 

Motorfabrikant ter plaatse

Na het drama heeft motorfabrikant MAN vier gespecialiseerde ingenieurs naar Noorwegen gestuurd. Zij moeten mee zoeken naar een verklaring voor de motorpech van de Viking Sky voor de Noorse kust. Voorlopig is MAN er nog niet uit waarom drie van de vier motoren zaterdag zijn stilgevallen, dat zegt een woordvoerder van de motorfabrikant. De bemanning is erin geslaagd om drie motoren weer aan de praat te krijgen, met de apparatuur die aan boord lag.

MAN is de toonaangevende producent van grote dieselscheepsmotoren en heeft de motoren van de Viking Sky gebouwd. De informatieverstrekking aan het publiek ligt echter binnen de verantwoordelijkheid van de Amerikaanse rederij Viking Cruises en de Noorse autoriteiten.

5 Het vrachtschip, de Hagland Captain, in nood.
EPA Het vrachtschip, de Hagland Captain, in nood.
5 Alle passagiers worden van de Viking Sky geëvacueerd.
REUTERS Alle passagiers worden van de Viking Sky geëvacueerd.

18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Louis Dedenker

    Het schip heeft twee voortstuwings motoren, waarschijnlijk een brandstof of electriciteits fout, eens het schip stil ligt ben je niet veel met stabilisatoren en begint het hevige rollen, de enige evacuatie in dit weer is de helikopter, en met een dreigend gevaar voor stranding de juiste beslissing.

  • Maxime Vanmaercke

    Zo gemakkelijk kritiek geven. De natuur is onvoorspelbaar en ook zo een groot cruise schip kan wel eens in de problemen komen.

Lees meer