2 Het laatste cruiseschip verlaat de haven van Havana, Cuba.
AFP Het laatste cruiseschip verlaat de haven van Havana, Cuba.

Cuba verwacht daling in aantal toeristen door reisrestricties Trump

Cuba verwacht dat het toerisme met 8,5% afneemt nu de Amerikaanse president Trump zijn bevolking reisrestricties oplegt om naar het Caribische eiland te reizen. Dat meldt de Cubaanse regering, dat verwacht dat de economie zal lijden onder de afname.

De laatste jaren nam het toerisme in Cuba juist toe, wat niet alleen de zwakke exporthandel compenseerde, maar ook het feit dat de inkomstenstroom uit Venezuela, de belangrijkste bondgenoot van het land, onder Amerikaanse druk zo goed als opgedroogd is.

Trumps regering probeert het communistische Cuba met de maatregel te dwingen tot hervorming en wil dat het land stopt met het steunen van de Venezolaanse president Nicolas Maduro, die door de VS niet langer erkend wordt.

Vorige maand verbood Trump cruiseschepen en privévliegtuigjes en jachten om nog naar het eiland te reizen. Ook sloot hij de mogelijkheid om ‘voor educatieve doeleinden’ naar Cuba te reizen: voorheen een populaire manier om als Amerikaan tóch naar Cuba af te kunnen zakken.

Afname in toeristische activiteiten

Volgens de Cubaanse minister van Toerisme Manuel Marrero hebben de maatregelen gezorgd voor een afname van 20,33% in toeristische activiteiten. Dat melden staatsmedia op basis van een speech die Marrero in het parlement zou hebben gegeven. De minister schat dat zo’n 4,3 miljoen mensen dit jaar het eiland zullen bezoeken: minder dan het door het ministerie gestelde doel van meer dan vijf miljoen bezoekers dit jaar en zeker ook minder dan de 4,7 miljoen van vorig jaar.

Een versoepeling van de restricties onder president Obama zorgde voor het herstellen van diplomatieke banden en het heropenen van commerciële vluchten en cruiseroutes naar het eiland. Na de Canadezen werden de Amerikanen de afgelopen jaren de grootste groep toeristen die het land bezocht.  

2 De Amerikaanse president Trump.
AFP De Amerikaanse president Trump.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Benny Marcelo

    Dat is goed nieuws dus. Minder hyper vervuilende cruiseschepen en dito vliegtuigen. Dat de co2 uitstoot gecompenseerd wordt door de stokoude auto's die daar dank zij de slechte economie rondbollen, zelfs afgedankte bussen van bij ons, is dan weer het minder goede nieuws. Het communisme is de meest vervuilende ideologie die er bestaat.

Lees meer