AFP

Dader aanslag Halle publiceerde antisemitisch manifest online: “Zoveel mogelijk niet-blanken doden, liefst Joden”

De vermoedelijke dader van de aanslag van gisteren op een synagoge in Halle, in het zuidoosten van Duitsland, heeft op het internet een antisemitisch manifest gepubliceerd. Dat melden het terrorimeobservatorium SITE en de Duitse krant Die Welt.

De directeur van SITE, Rita Katz, heeft op Twitter gemeld dat "het document klaarblijkelijk een week geleden is gepubliceerd, op 1 oktober". 

Wapens en munitie

Volgens haar staan er foto's in van wapens en munitie, waaronder zelfgemaakte wapens, en drukte de auteur zijn wil uit om "zoveel mogelijk niet-blanken te doden, en dan liefst Joden".

Volgens Die Welt is de tekst ongeveer tien pagina's lang en geschreven in het Engels. Er staat specifiek in dat de dader de synagoge van Halle wilde aanvallen op de Joodse feestdag Jom Kippoer, en die aanslag zelf wilde overleven. Intussen is ook al bekend geraakt dat de dader de aanslag 
gelivestreamd had.

Extreemrechts

Gisterenavond maakte de Duitse politie bekend dat een man die in de loop van de dag werd opgepakt, vermoedelijk de dader is van de aanslag. Eerder raakte bekend dat de vermoedelijke dader een 27-jarige Duitser is met een extreemrechtse achtergrond. Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer sprak van een antisemitische aanslag door een sympathisant van extreemrechts.

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier brengt vandaag een bezoek aan de synagoge, en zal ook een ontmoeting hebben met minister-president van Saksen-Anhalt Reiner Hasselhoff. Minister van Binnenlandse Zaken Seehofer geeft deze namiddag samen met de voorzitter van de Centrale Raad voor de Joden en Hasselhoff een persconferentie om meer details te verschaffen over het lopende onderzoek.

9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Maria Arens

    U zal allen es moeten leren om universeel te worden.... er is nooit een reden om andere mensen en/of dieren te vermoorden. Ik zou hem levenslang opsluiten en verplichten om 8uur per dag te bidden.

  • Gino Denil

    Al goed gehersenspoeld blijkbaar, Joan Lute. De veiligheid in Europa is de laatste decennia enkel maar toegenomen. 6 keer minder doden door wapengeweld dan de VS met een bevolking die voor heel Europa dubbel zo hoog is. Als je echt wil weten wat onveiligheid is reis dan eens door Afghanistan, Afrika, het Midden-Oosten of Midden-Amerika.

Lees meer