4
AP/PN

Daimler: “Geen idee hoe Kim Jong-un aan onze limo’s komt”

De Duitse autobouwer Daimler zit in een vervelend parket. De Noord-Koreaanse leider Kim Jung-un rijdt rond in gepantserde limousines van het bedrijf en dat terwijl er een internationaal verbod is op de verkoop van luxegoederen aan het land. Daimler zegt geen idee te hebben hoe de dictator aan de wagens geraakt is en geen zaken te doen met Noord-Korea.

Het viel afgelopen week opnieuw op bij het bezoek van Kim Jong-un aan Rusland: toen hij met zijn trein aankwam in Vladivostok, stonden er twee limousines van Daimler op hem te wachten. Het ging om een Mercedes Maybach S600 Pullman Guard en een Mercedes Maybach S62. Die eerste gebruikte hij ook voor de tops met de Amerikaanse president Donald Trump in Singapore (in juni vorig jaar) en Hanoi (in februari van dit jaar).

Verbod

Opmerkelijk, want er is een verbod van kracht op de verkoop van luxegoederen aan Noord-Korea. Een verbod dat afgedwongen wordt met VN-sancties. Doel is om druk te zetten op het land zodat het zijn nucleair programma stopzet.


Vervelend voor Daimler. “We hebben absoluut geen idee hoe die voertuigen in Noord-Korea terecht zijn gekomen”, aldus woordvoerster Silke Mockert in een officiële mededeling aan het persbureau AP. “Daimler vindt het correct exporteren van producten, in overeenstemming met de wet, een fundamenteel principe van verantwoord ondernemerschap.” (lees hieronder verder)

4 De limousine van Kim Jong-un bij zijn bezoek aan Vladivostok.
AP De limousine van Kim Jong-un bij zijn bezoek aan Vladivostok.
4
AP

Daimler is een van de grootste en meest prestigieuze autobedrijven ter wereld. Het is ook een van de grootste leveranciers van luxewagens en de grootste producent van wagens zwaarder dan 6 ton. Op zijn website stelt het bedrijf dat het wagens verkoopt in bijna alle landen ter wereld en fabrieken heeft in Europa, Amerika, Afrika en Azië.

Geen officiële klant

Noord-Korea blijkt geen officiële klant. “Ons bedrijf doet al 15 jaar geen zaken meer met Noord-Korea en houdt zich strikt aan de Europese en Amerikaanse embargo’s”, klinkt het. “Ons bedrijf heeft een uitgebreid controlesysteem waardoor er geen leveringen kunnen gebeuren aan Noord-Korea of een van zijn ambassades. Een verkoop door een derde partij – zeker van tweedehandswagens – hebben we echter niet in de hand. Dat is ook onze verantwoordelijkheid niet.” (lees hieronder verder)

4 Kim Jong-un en Vladimir Poetin schudden elkaar de hand tijdens hun topontmoeting.
AP Kim Jong-un en Vladimir Poetin schudden elkaar de hand tijdens hun topontmoeting.

De wagens waar Kim mee rijdt, zouden uitgerust zijn met alle belangrijke communicatie- en entertainmentsystemen, waardoor de inzittenden – volgens de beschrijving van de wagen – “helemaal in contact kunnen blijven met de rest van de wereld, terwijl ze genieten van de luxe en het comfort van hun eigen bijzondere plekje daarin.”

Dictators

Interessant detail: Daimler heeft een voorgeschiedenis. Zijn ultraluxueuze Mercedes-Benz 600 – die geproduceerd werd tussen 1963 en 1981 – was destijds bijzonder in trek bij autocraten en dictators. Zo hadden de Iraakse dictator Saddam Hoessein, de Roemeense leider Nicolae Ceausescu en de voormalige Filipijnse president Ferdinand Marcos allemaal een Mercedes-Benz 600 in de garage staan.

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Van Rompaey

    Met veel geld kan alles.

  • Luc Deville

    Als de wagens niet betaald worden zou Daimler wel weten tot wie ze besteld heeft.

Lees meer