De Dalai Lama tijdens een persconferentie op 4 april 2019.
EPA De Dalai Lama tijdens een persconferentie op 4 april 2019.

Dalai Lama (83) opgenomen in ziekenhuis

De Dalai Lama is vandaag opgenomen in een ziekenhuis in New Delhi, India. De Tibetaanse spirituele leider kampt met een luchtweginfectie, deelt een medewerker mee. De toestand van de 83-jarige boeddhistische monnik is momenteel stabiel, luidt het.

De Dalai Lama vluchtte begin 1959 naar India na een mislukte opstand tegen de Chinese heerschappij. Hij leeft er in ballingschap in het Noord-Idiase heuveldorpje Dharamshala.

“Vanmorgen voelde zijne heiligheid wat ongemak en hij werd overgevlogen naar Delhi voor een check-up”, deelde zijn persoonlijke secretaris Tenzin Taklha mee aan Reuters. “De dokters hebben bij hem een luchtweginfectie vastgesteld en hij wordt daarvoor behandeld. Zijn toestand is nu stabiel. Hij zal hier twee à drie dagen blijven.”

Veel van de 100.000 Tibetanen in India zijn bezorgd dat hun strijd voor een echt autonoom thuisland zal eindigen met de dood van de Dalai Lama.

Vorige maand zei de Dalai Lama aan Reuters dat het mogelijk is dat zijn incarnatie in India gevonden wordt na zijn dood. Hij waarschuwde ervoor dat een opvolger in China niet zou gerespecteerd worden. Volgens de Tibetaanse traditie wordt de ziel van een hooggeplaatste boeddhistische monnik na zijn dood gereïncarneerd in het lichaam van een kind. De Tibetanen vrezen dat een Chinese opvolger van de Dalai Lama een truc zou zijn om invloed uit te oefenen op de gemeenschap.

China, dat in 1950 de controle verwierf over Tibet, noemt de Nobelprijswinnaar een gevaarlijke separatist en zegt dat de Chinese leiders het recht hebben om de opvolger van de Dalai Lama aan te duiden, als een erfenis van de Chinese keizers.

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Van der Vloedt

    "Tijd" om de accuraat- en paraatheid van "ghost adventures" erbij te halen ? Je weet wel dat "paranormaal" gedoe van ronddwalende en niet verhuisde geesten die worden vastgelegd op hun toestelletjes.(Spike) (en die wil echt naar India gaan ?, kan nu al dat "televerkoop accent" niet verdragen !) Of gewoon, (nog) een goeie reis verder !

  • Claude Broucker

    braaf en moedig man claude broucker

Lees meer